Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Son dakika! Rusya'dan düşen uçak için İsrail'i suçladı

Düzenleyen:
Son dakika! Rusya'dan düşen uçak için İsrail'i suçladı

DÜNYA Haberleri

Rusya Savunma Bakanlığı, düşen uçağın Esad güçleri tarafından vurulduğunu açıkladı ve olayla ilgili İsrail'i suçladı. İsrailli mevkidaşıyla telefon görüşmesi yapan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu İsrail'e ait" ifadesini kullandı. İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Suriye’de düşen Rus uçağı Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasını asla etkilemeyecek" dedi. Uçağın füzeyle vurulduğu anda ortaya çıkan patlama sesi, Kuzey Kıbrıs'taki bazı kentlerden duyuldu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dün Suriye’de kaybolan İl-20 uçağıyla ilgili açıklamalar yaptı. 15 personelin bulunduğu Rus askeri uçağının Esed güçlerine ait S-200 sistemi tarafından vurulduğını belirten Konaşenkov, olayla ilgili olarak İsrail'i suçladı. Bakanlık Sözcüsü, İsrailli pilotların, Rus uçağını adeta Suriye hava savunma sistemlerinin önüne attığını vurguladı.

İsrail'in kendilerini operasyondan bir dakika önce uyardığını, ancak bu zamanın Rus askeri uçağını güvenli bir yere sevk etmeye yetmediğini belirtti.

"Düşmanca provokasyon"

Konaşenkov, "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. 15 personelimiz, İsrail'in sorumsuz davranışları yüzünden öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

"Karşılık vermek hakkımızı koruyoruz"

Açıklamada Rusya'nın karşılık verme hakkını koruduğu da ifade edildi.

"Kalkan yaptılar"

Gece Hmeymim üssü yakınlarında radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu da belirtildi. Açıklamaya göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı.

"Tüm sorumluluk İsrail'in"

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye'de düşen Rus  askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğunun İsrail'e ait olduğunu  söyledi. 

Şoygu, Rus askeri uçağının Suriye’ye ait S-200 hava savunma sistemi  tarafından düşürülmesinin ardından İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile  telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, İsrail’in “sorumsuz davranışları” nedeniyle 15 Rus  askerinin hayatını kaybettiğini belirten Şoygu, "Tehlikeli olayların  engellenmesine yönelik yapılan mevcut anlaşmalara rağmen İsrail, Suriye’ye  yönelik saldırılarından yalnız bir dakika önce Rus tarafını bilgilendirdi" dedi.

Suriye’de düşen Rus uçağı nedeniyle İsrail'i suçlayan Şoygu,  "Suriye'de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu  İsrail'e ait" ifadesini kullandı.

Büyükelçi çağrıldı

Kremlin'den yapılan açıklamada ise, "Uçağımızın düşürülmesinden endişeliyiz, durumu değerlendirip açıklama yapacağız" denildi.

İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

"Düşen Rus uçağı İdlib anlaşmasını asla etkilemeyecek"   

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, daha sonra başkent Moskova’da, dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi’de varılan İdlib  mutabakatını gazetecilere değerlendirdi.

Anlaşmanın önemine dikkatini çeken Peskov, "Bu Suriye’nin geleceği  açısından son derece önemli bir anlaşma. Suriye krizinin çözümü için Moskova ve  Ankara’nın fedakarlıklarda bulunarak uzlaşmacı ve etkili çözümler bulma  kabiliyetini gösteriyor. Suriye’de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla  etkilemeyecek" diye konuştu.

Erdoğan ile Putin dün Soçi’de yaptığı görüşmede, İdlib'de silahlardan  arındırılmış bölge oluşturulmasına ilişkin anlaşmaya varmıştı.

Patlama sesi Kıbrıs'ta paniğe yol açtı

Rus savaş uçağının füzeyle vurulma anında ortaya çıkan patlama sesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) duyuldu.

Demirören Haber Ajansı muhabiri Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ve İskele kentlerinde yaşayanların sesleri duyduğunu aktarıyor. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, patlama sesiyle kentte kısa süreli panik yaşandığını söyledi.

Son dakika! Rusya'dan düşen uçak için İsrail'i suçladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Akdeniz'de meydana gelen olayın haritasını yayınladı. Uçağın Esad rejimi tarafından düşürülmesinden İsrail'i sorumlu tuttu. 

Son dakika! Rusya'dan düşen uçak için İsrail'i suçladı

İsrail F-16 savaş uçağını Suriye'de Rus İl-20 askeri uçağını Suriye savunma sisteminden kaçmak için kalkan olarak kullandığı iddia edildi. 
 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...