Kanada 'bireysel silahlanma'ya dur diyecek: Tabanca satın almak yasaklanıyor

Düzenleyen:
Kanada 'bireysel silahlanma'ya dur diyecek: Tabanca satın almak yasaklanıyor

DÜNYA Haberleri

ABD'nin Texas eyaletinde bir ilkokula düzenlenen saldırıda 21 kişinin hayatını kaybetmesi ile dünyada 'bireysel silahlanma' yeniden gündemdeki konular arasına girdi. Son olarak Kanada hükümeti, tabanca alıp satmayı tamamen yasaklayan bir yasa tasarısı hazırlığında olduğunu açıklarken Başbakan Trudeau, "Spor amaçlı ya da avcılık faaliyeti dışında, Kanada'daki bir kişinin günlük yaşamında silah sahibi olması için hiçbir neden yok" ifadelerini kullandı.

Kanada hükümeti, bireysel silahlanmaya karşı sıkı önlemler almak için önemli bir adım atıyor. ABD'nin Texas eyaletindeki bir ilkokulda düzenlenen silahlı saldırıdan günler sonra gelen açıklamaya göre Başbakan Justin Trudeau, tabanca alıp satmayı tamamen yasaklayacak bir yasa hazırladıklarını açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre yasa, mevcut tabanca ruhsatlarının birden bire iptal edilmesini öngörmese de, satın almayı yasa dışı hale getirecek.

ALMAK, SATMAK VE DEVRETMEK YASAKLANACAK

Pazartesi günü Kanada Parlamentosu'na sunulan teklife göre, ülkenin herhangi bir yerinde tabanca almak, satmak ve tabancayı devretmek yasaklanacak.

Trudeau, "Spor amaçlı ya da avcılık faaliyeti dışında, Kanada'daki bir kişinin günlük yaşamında silah sahibi olması için hiçbir neden yok" ifadelerini kullandı. Kanada Başbakanı, silahlı şiddetin yaygınlaşmasına karşı adım atma görevinin kendilerinde olduğunu da ekledi.

Gündeme gelen yasa teklifi, hükümetin bireysel silahlanmaya karşı şimdiye kadar attığı en sert adım olarak değerlendiriliyor.

ŞARJÖRLER TEK SEFERDE EN ÇOK BEŞ MERMİ ALACAK

Yasa, tüfek şarjörlerinin de tek seferde en çok beş mermi alacak şekilde yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ev içi şiddet kaydı bulunanların silah ruhsatları da yasayla birlikte ellerinden alınacak.

KANADA TARİHİN EN KANLI SİLAHLI SALDIRISI

Son olarak Nisan 2020'de Kanada tarihinin en kanlı silahlı baskınında Nova Scotia'da polis kostümü giyen bir saldırgan 22 kişiyi vurarak öldürmüştü. Olaydan sonraki birkaç gün içerisinde Başbakan Trudeau 1500 çeşit askeri tip silah ve tüfeğin derhal yasaklanması talimatını vermişti.

ABD'DE 2020'DE 45 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Bireysel silahlanmanın ön plana çıktığı ABD'de 1968-2017 yılları arasında 1,5 milyon kişinin ölüm nedeni 'silahlı saldırı' olarak kayıtlara geçti. Sadece 2020 yılında 45 binden fazla Amerikalı ateşli silahla öldürüldü ya da intihar etti. Veriler gösteriyor ki bu sayı 2010 yılından beri yüzde 43, beş yıl öncesine göreyse yüzde 25 arttı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...