Tahıl koridoru için yeni rota Hırvatistan

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tahıl koridoru için yeni rota Hırvatistan

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın tek taraflı bir şekilde tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesiyle küresel piyasalarda yaşanan arz sorunu devam ediyor. Yeni rotalar aranırken Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic-Radman, tahıl ihracatı konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Rusya’nın tahıl koridorundan tek taraflı çekilmesinden sonra yeni rotalar aranıyor. Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic-Radman, dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gerçekleştirdiği ziyarette Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile de görüştü. Hırvat Bakan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada ülkesinin Ukrayna tahılının ihracatı konusunda yardıma hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Ukrayna tahılının ihracı için Hırvatistan'ın Tuna Nehri üzerinde ve Adriyatik Denizi'nde bulunan limanlarını kullanma konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi. "Şimdi bu limanlara giden en verimli rotaları belirlemek için çalışacağız" diyen Dmitro Kuleba, ihracatın önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik her türlü katkının, açılan her kapının küresel gıda güvenliğine verilmiş gerçek ve etkili bir destek olduğunu belirtti.

Afrika ve Orta Doğu'daki pek çok ülkenin en büyük tahıl tedarikçilerinden olan Ukrayna'nın bu ülkelere tahıl sevkiyatı, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş başlatmasının ardından tamamen durmuştu.

Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin girişimiyle 22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya ve Ukrayna arasında Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. İlk olarak 120 günlüğüne imzalanan anlaşma daha sonra 3 kez uzatılmıştı. Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren anlaşmayı kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kaldırılmadığı gerekçesiyle uzatmama kararı almıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...