Üniversitelere Kalite Kurulu

Üniversitelere Kalite Kurulu

EĞİTİM Haberleri

YÖK bünyesinde "Yükseköğretim Kalite Kurulu" oluşturularak, üniversitelerin en az bir alanda "dünya markası" haline dönüşmesi sağlanacak.

Oğuzhan ŞAHİN ANKARA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversitelerde eğitim-öğretimin kalite ve niteliğini yükseltmek için yeniden yapılanmaya gidiyor. nbsp;Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayındaki "Rektörler Buluşması"nda, "Üniversitelerdeki kalite artırılmalı" sözü üzerine YÖK harekete geçti. YÖK , uzun süredir üzerinde çalıştığı "Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmelik Taslağı"na son şeklini vererek kamuoyunun görüşüne sundu. Kaliteyi artırarak, üniversiteleri "dünya markası" yapmak amacıyla hazırlanan düzenlemede öne çıkan adımlar ise şöyle: 17 üyeli bir "Yükseköğretim Kalite Kurulu" oluşturulacak. Bu kuruldaki üyelerden 5'ini YÖK, 4'ünü Üniversitelerarası Kurul seçecek. Bu üyeler, sosyal, fen, mühendislik, sağlık, güzel sanatlar gibi alanlarda en az 10 yıl görev yapmış akademisyenlerden oluşacak. Sanayi, Kalkınma, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarından 1'er üyenin yer alacağı kurulda, TÜBİTAK, Mesleki Yeterlilik Kurumu, TÜBA, TÜRKAK da 1'er üyeyle temsil edilecek. Üyelerin görev süresi 4 yıl olacak. Yükseköğretim Kalite Kurulu, üniversitelerde "iç kalite güvence sistemlerinin kurulmasını"na rehberlik edecek. Üniversitelerin değerlendirmesinde ve akreditasyonunda uygulanacak ilkeleri belirleyecek. Hazırlanacak değerlendirme ve raporlarla, kalite iyileştirme süreçleri mercek altında olacak. Kurul, YÖK'e bağlı olarak çalışacak. Öte yandan, sayıları hızla artarak 193'ü bulan ve her kente yayılan yükseköğretim kurumlarındaki öğrenci sayısı 6 milyonu aştı. Bu rakamla Türkiye, Avrupa yüksek öğretim alanındaki en yüksek öğrenci sayısına sahip ülke konumuna geldi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...