Biruni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Yüksel: 'Sağlıkta iddialıyız'

Biruni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Yüksel: 'Sağlıkta iddialıyız'

EĞİTİM Haberleri

"Üniversitemizde tıptan diş hekimliğine, eczacılıktan halk sağlığına kadar bütün sağlık alanlarında ülkemizde tanımlanmış bütün bölümler mevcuttur."

Doç. Dr. Süleyman DOĞAN sordu, rektörler cevapladı
İstanbul'da tarihî Topkapı surlarının hemen karşısında konuşlanan özel Biruni Vakıf Üniversitesi ismini büyük âlim Biruni'den alıyor. Ve onun idealize ettiği fikirleri ilerletmek ve uygulamak için yola çıkmış. Biruni (BÜ) üniversitesi sağlık alanında iddialı ve genç bir ekiple yola çıkmış bir eğitim ve öğretim kurumumuz. Üniversitenin genç, dinamik, sempatik ve proaktif rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, öncelikle İstanbul'un daha sonra Türkiye'nin sağlık problemlerini çözmek için idealist bir ekiple yol çıktıklarının altını çiziyor. nbsp;
Yeni bir üniversitesiniz ve âdeta sıfırdan başlattınız. Rektör olarak üniversiteyi nereden nereye getirdiniz?
Üniversitemiz 2014-2015 yılında faaliyete başlamıştır, Bu sene ikinci yılımız. İlk yıl olmasına rağmen ülkemizde tanımlanan bütün sağlık branşlarına ait programları açarak en kapsamlı sağlık üniversitesi olduk. Ülkemizde sağlık meslekleri ile ilgili tüm bölümlerin mevcut olduğu üniversitemizde eğitim almak için birçok sebebiniz bulunmaktadır. Öncelikle İstanbul'un merkezi Topkapı semtinde, tarihî surların karşısında, içerisinde diş hekimliği hastaneleri ve kampüs içerisinde tıp fakültesi hastanesi inşaatına başlatılmış olup geniş sosyal imkânları mevcut kampüs hayatı sunmaktayız. Çok kısa zamanda uzun yolda önemli mesafe aldık. Çalışma azmimin ve kararlığımızla birkaç yıl içinde hedefimize ulaşacağımızı ümit ediyorum.
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Yüksel: 'Sağlıkta iddialıyız'

Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor?
Üniversite olarak uluslararası bilimsel toplantılara ev sahipliği yaptık ve önemli bilim insanlarını üniversitemizde ağırladık ve ayrıca uluslararası bilimsel danışma kurulumuz alanında dünyanın en önemli isimleri yer almaktadır. İlk yıl olmamıza rağmen birçok bilimsel makale üretmeyi başardık. Öğrencilerimize bilimsel çalışmalar ve uluslararası çalışmalarda yer alabiliyorlar hatta bu sene moleküler biyoloji ve genetik alanında öğrenim gören öğrencilerimiz uluslararası bilimsel bir dergide makalesi yayınlandı. Her öğrencimize okulu bitirmeden bu tür çalışmalara dâhil olma imkânı sunuyoruz. Öğrencilerimizi daha lisans okurken bilimsel alana kanalize ediyoruz. Bu da Türkiye'de önemli bir atılım olarak görüyorum.
Siz üniversitenizi nasıl tanımlıyorsunuz, üniversiteniz nerede duruyor ve hangi alanda iddialısınız?
Üniversitemiz ülkemizde kurulmuş olan en kapsamlı sağlık üniversitesi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Üniversitemizde tıptan diş hekimliğine, eczacılıktan optisyenliğe, pedagojiden halk sağlığına kadar bütün sağlık alanında ülkemizde tanımlanmış bütün bölümler mevcuttur. En ileri teknoloji cihaz ve ekipmanlarla donatılmış laboratuvarlar öğrencilerimize öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe aktarmaları için oldukça önemli fırsatlar sunmaktadır.
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Yüksel: 'Sağlıkta iddialıyız'

Bu manada çalışmalarınız için laboratuvarlarınız uygun mu?
nbsp;Laboratuvarlarımız yeni ve ileri teknolojiye göre hazırladık. Laboratuvarlarımızın Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde bulunan teknolojiyle donatılmış olması öğrencilerimizin mezun olduklarında dünya standartlarında bilgiyle donatılmış olmalarını sağlamaktadır. Ayrıca deneyimli öğretim üyesi kadromuz öğrencilerimizin bilgili ve deneyimli bir şekilde yetişmelerini sağlarken, aynı zamanda onları bilimsel çalışmalara dâhil ederek lisans düzeyindeki öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları uluslararası dergilerde yayınlama ve ulusal/uluslararası sempozyumlarda sunma imkânı da sunmaktadır.
Üniversitenizin yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alandaki çalışmalarınız nelerdir?
Türkiye'de alanında en iyi üniversitelerden olacağımıza inanıyorum biz evrensel bilimi vizyon olarak seçmiş bir üniversiteyiz ve bu yüzyılın Birunilerini seçmek için yola çıktık bu nedenle bilim odaklı ve bilimsel verileri uygulamaya döken ve sanayi ile de yakın ilişkide olmayı planlıyoruz. Çünkü uygulamaya ve halkın direk kullanımına sunulmayan bilim maalesef unutulmaya yüz tutuyor. Sağlık alanında önce Türkiye'de en iyisini yapacağız. Daha sonra dünya içinde örnek çalışmalar ve projeler geliştireceğiz. Hedefimizi gerçekleştirmek için var gücümez ve ekibimizle çalışıyoruz.
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Yüksel: 'Sağlıkta iddialıyız'

Yükseköğretim kurumlarında görmek istediğiniz öğrenci profili sizce nasıl olmalıdır?
Öğrenciler lise döneminden sonra üniversiteye başlayarak hayatlarında yeni bir döneme başlamaktadır. Bu dönem daha önceki eğitim hayatlarından tamamen farklılıklar içerir sadece bilgiyi öğrenme düzeyinde değil sorgulama düzeyinde de olmalıdır. Daha özgür düşünen öğrendiği bilgileri sorgulayarak farklı ve yeni bilgiler üreten ve bu bilgileri toplumun yararına sunan öğrenci profili bizim arzuladığımız öğrenci profilidir. Öğrenci sorgulayan, araştıran, okuyan ve üreten olmalıdır.
Türkiye'deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelmeleri için neler yapılmalıdır? Bu alandaki bilimsel çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemiz uluslararası bilimsel yayınlara katkı anlamında son yıllarda belirli düzeye gelmiştir. Ancak bu çalışmaların patentlenmesi konusunda maalesef yeterli düzeyde değildir. Artık sadece patent sahibi olmakta dünyada yeterli olmamaktadır. Bu patentlerin lisanslanması ve ticarileşmesi gerekmektedir. Yani ürettiğiniz bir aleti uygulama ve sürdürübilir hale getirmezseniz yine dünyada çok şey ifade etmeyecektir.
Üniversite Rektörü olmak nasıl bir duygu, hissiyatınızı paylaşır mısınız?
Üniversite Rektörlüğü hem yöneticiliği ve akademisyenliği iç içe barındırmaktadır. Biz yeni bir üniversiteyiz. O nedenle çok heyecanlı ve aşk ve şevkle çalışıyoruz. Tabi ki büyük onur rektörlük.
Özel üniversitelerin Türkiye'de yeri, konumu ve statüsü sizce doğru strateji üzerine mi kurulmuştur?
nbsp;Türkiye de özel üniversite anayasaya göre kurulamıyor. Ancak sadece vakıf üniversiteleri kurulabiliyor. Toplumda nedenle bir kavram kargaşası var. Vakıf üniversiteleri özel üniversite gibi algılanıyor. Biruni Üniversitesi (BÜ) YÖK'e bağlı resmi kuruluştur. Bütçe anlamında kendi bütçelerini temin etmek zorundadır. Devlet üniversitelerine verilen destek vakıflara verilmemektedir. Bu nedenle haksız rekabet oluşmaktadır bu yapılandırmanın tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.
Öğrenciler neden Biruni Üniversitesini tercih etsinler?
Öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri için şu sebepleri sıralayabilirim: Türkiye'nin en kapsamlı sağlık üniversitesi olması. Çağdaş eğitimde Biruni modeli. Modern Teknolojiye sahip hastaneler ve laboratuvarların olması. Çift Diploma, yan dal uzmanlığı ve bölüm değiştirme imkânı. Sağlık Bilimlerinde A Takımı Eğitimci kadrosu. Akademik kariyere teşvik. Şehrin merkezinde kampüs hayatı. Uluslararası fırsatlar. Bir yıl kaybetmeden bir dil kazanma imkânı ve akademik başarı bursların veriliyor olması bizim üniversitemizi tercihleri için önemli nedenlerdir sanırım.
Öğrencilerin üniversite tercih ve yerleştirilmesinde sizce üniversitenin yeri ve rolü ne olmalıdır? Öğrenci üniversiteyi mi seçmeli yoksa üniversite öğrenciyi mi seçmeli?
Önce zihninde ne yapacağını netleştirip ve doğru seçimlerini aileleri ve rehber öğretmenleriyle karar verilip tercih etmelidirler. İstemedikleri bir bölümü tercih etmeleri gerekir. Çünkü meslek bir ömür boyu yapacağı iştir. O nedenle sevdiği ve istediği mesleği tercih etmesinde büyük yarar vardır.
Kurucu rektör olarak bir eğitim ve öğretim yuvasını sıfırdan başlatmak nasıl bir şey?
nbsp;Bu üniversite benim kurduğum ikinci üniversitem. İlk olarak birinci üniversiteyi kurduğumda ilk 100'den 4 öğrenci almayı başardık. Üniversitenin eğitimini en iyi düzeye çıkardık. Biruni Üniversitesi'nde de hedefim birinci üniversiteyi kurduğum gibi başarılı olmayı ümit ediyorum.
Biruni Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Adnan Yüksel: 'Sağlıkta iddialıyız'

İlk 100'e giren öğrenci için her imkân mevcut
nbsp;Birçok üniversitede ilk 100'e giren öğrencilere çeşitli imkânlar sunulmaktadır, sizin sağladığınız imkânlar nelerdir?
İlk 100' e giren öğrencilere Biruni Üniversitesi olarak sağladığımız avantajları 10 maddede sıralayabilirim:
1-Öğrenim boyunca eğitim ücreti ödemeyecek.
2-Eğitim süresince karşılıksız aylık net 3 bin lira burs imkânı.
3-Amerika Birleşik Devletleri Baylor Tıp Fakültesinde staj imkânı (Kalacak yer, yol ve staj masrafları üniversitemiz tarafından karşılanacaktır).
4-İkinci yabancı dil imkânı sağlanacak.
5-Uluslararası bilimsel proje ve yayınlarda yer alma imkânı.
6-Özel nbsp;mentorluk (danışmanlık) imkânı sunulacaktır.
7-Dünyanın en iyi merkezlerinde ihtisas yapabilmek için gerekli alt yapı ve destek sağlanacaktır.
8-Öğrenci ve ailesi için özel sağlık sigortası ve hastanelerimizde ücretsiz tedavi imkânı sağlanacaktır.
9-Uluslararası alanında en iyi kongreye katılım imkânı sağlanacaktır.
10-Ücretsiz istediği alanlarda yüksek lisans ve doktora imkânı sağlanacaktır.
Kimdir? nbsp;
Kabataş Erkek Lisesini 1980 yılında bitiren Prof. Dr. Adnan Yüksel, Hacettepe Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesinde 1987 yılında derece ile bitirdi. Uzmanlığını 1991 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında tamamladı. 1995 yılında Genel Pediatri Doçenti unvanını aldı. 2007 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı görevine getirilen Yüksel iki yıl sonra İstanbul Üniversitesi, Biyoteknoloji ve Genetik Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü oldu. Yurt dışında yayımlanan 100'ün üzerinde makalesi, 55 adet bildiri ve poster sunumu bulunmaktadır. 3 kitaba bölüm yazarlığı yapmıştır. 2014 yılında Biruni Üniversitesi kurucu rektörü olarak göreve getirilmiştir...
Biruni Üniversitesi Künyesi
Bilimin geleceği

Mütevelli Heyet Başkanı : Op.Sema Yüksel
Kuruluşu: nbsp;2014 Bulunduğu Yer : İstanbul, Topkapı. Eğitim sloganı: nbsp;Bilimin geleceği
nbsp;Akademik Birimler : Fakülteler: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Eğitim, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sağlık Bilimleri. Yüksek Okul: Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu.
Enstitü sayısı: nbsp;3 Öğrenci kulübü sayısı : 23
Eğitim ve öğretim modeli : Birunu Metodu Eğitim Modeli: Bir yıl kaybetmeden bir dil kazan. Misyon: nbsp;Sağlığın her alanında bilgi üreten ve uygulama sorumluluğu taşıyan, öğrenci odaklı, toplumun değer yargılarına ve farklılıklarına saygılı, dünya standartlarında eğitim ve hizmet vermek.
nbsp;Vizyon : Eğitim, araştırma ve hizmetleri ile ülkemiz ve dünyada referans kabul edilen yenilikçi, girişimci lider bir sağlık üniversitesi olmak. Kampüs alanı: 30 bin metrekare kapalı alan . 27 bin metrekare yeşil alan. 5 bin metrekare sosyal alanlar. nbsp;







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...