'AGÜ modeline ilgili bakanlıklar ses vermeli'

Düzenleyen:
'AGÜ modeline ilgili bakanlıklar ses vermeli'

EĞİTİM Haberleri

Yeni bir modelle ortaya çıkan Abdullah Gül Üniversitesi, donuk yapılar yerine halkla temas sağlıyor. Kısa sürede büyük yol kateden eğitim kurumu bir konuda sesini duyuramıyor...

Mahmut Özay

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) vakıf destekli bir devlet üniversitesi... 2013 yılında AGÜ ortaya attığı “3. nesil üniversite” modeliyle yola çıktı. Az sayıda kişi ile başladıkları sistem, bugün Kayseri ve Türkiye’nin iftihar edebileceği bir düzeye ulaştı. AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, bu macerayı şöyle anlatıyor: 700’den fazla alanında uzman kişilerin görüşlerini harmanlayarak değişik bir üniversite ortaya çıkardık. Herhangi bir okulu kopyalamak değil, biz 2050’de olacak altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. İş dünyasının talepleri doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Sektör ve üniversite temsilcileri buluşup bazen ortak karar alıyor. Öğrenciler iş dünyasıyla iç içe eğitim alıyor. 3. nesli üniversite bu... Toplumla daha birleşik. Toplumun çözüm bekleyen sorunlarına katkı sağlamak uğraşındayız. Üniversiteler bu konuda yetersiz... Biz bütün bunları düşünüp hareket ediyoruz. Üniversite topluma önderlik etmeli. Vagon değil, lokomotif olmalıyız. 

DAHA YOLUMUZ VAR

Modeli geliştirmek için her geçen gün yeni girişimler ise sürüyor. Önceki gün Kayseri’de yapılan “Sosyo-Teknik Üniversite Eğitim Modeli” bilgilendirme toplantısı ile AGÜ temsilcileri geldikleri noktayı anlattı. “Amacımız Türkiye’den dünyaya yeni bir model olarak ortaya çıkmak” diyen Rektör Sabuncuoğlu “Türkiye’nin eğitim alanında dünya ülkeleri arasındaki sıralaması bellidir. Buna üzülüyoruz. Bu proje ile eğitim normlarımızın yükseltilmesini ve yükseköğretimde daha iyi bir noktaya gelmeyi arzuluyoruz. Başlarda hayata geçirilemez diye düşünülen bir projeyi paydaşlarımızla 4 yılda buralara getirdik. Daha uzun bir yolculuğumuz var” dedi.

WİSSEMA’YI BİLE ŞAŞIRTTIK

Prof. Dr. Sabuncuoğlu “3’üncü nesil üniversite kavramını dünyada gündemine taşıyan, hatta onunla ilgili kitap yazan Hollandalı Wissema’yı davet ettik. İstanbul’a gelen Wissema bile şaşırdı. Biz Wissema’dan bir şeyler öğrenmek için çağırdık. Baktık o bizden bir şeyler öğrenmeye çalışıyor. Ben o zaman önemli bir noktada olduğumuzu anladım” diye konuştu. 

BÜTÜN KESİMLERE DUYURMALIYIZ

Ülkemizde her geçen gün yeni üniversiteler kuruluyor. Bu kurumların ayakta kalması için ise bu tür modellere ihtiyacımız var. Bu projenin daha da duyurulması ve farklı eğitim kurumlarında kullanıması için AGÜ’lü yöneticiler gerekli çabayı gösterse de yeterli destek aldıkları söylenemez. Rektör Sabuncuoğlu “Kalkınma Bakanlığı ve YÖK temsilcilerine defalarca sistemi anlatmak için talepte bulunduk. Girişimlerimiz, attığımız mailler sürekli yoğun gündemden dolayı ertelendi. Sadece 10 dakikalık bir süre talep ediyoruz. Kısa bir dilim ama olsun, bu konuda iddialıyız” dedi.

SABUNCUOĞLU: SONUMUZ "DEVRİM" GİBİ OLMASIN

“Rektör değil, işçi gibiyim” diyen İhsan Sabuncuoğlu “Başarımızı imkânsızlıklara rağmen görünür kıldık. Bunun devam etmesi lazım. Amcam Gültekin Sabuncuoğlu “Devrim Arabası”nı yapan ekipten biriydi. Bir hayalden yola çıkarak bu işe girdiler. Ben amcamın akıbetini yaşamak istemiyorum. Bugüne kadar harcanan emeğin boşuna gitsin istemiyorum” dedi.

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...