En kaliteli gıdayı ürettik şimdi dünyaya satıyoruz

En kaliteli gıdayı ürettik şimdi dünyaya satıyoruz

Ekonomi Haberleri

Paris'teki SIAL 2014'te konuşan İTO Başkanı Çağlar: "Dünyanın en kaliteli ürünlerini yapıyoruz. Kaliteli malı alıcıyla buluşturunca bunun dönüşü yok."

Gıda sektöründe dünyadaki yerini her geçen gün daha da perçinleyen Türkiye, en büyük ihraç pazarlarına onlarca şirketiyle çıkarma yapıyor. Eylül ayında Rusya'da düzenlenen gıda fuarının ardından Fransa'nın başkenti Paris'te de Türk şirketlerinin gücü hissedildi. Gıda sektöründe çaydan balığa, şekerlemeden unlu mamullere kadar birçok üründe liderliği hedefleyen 227 Türk şirketi SIAL 2014'e adeta çıkarma yaptı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'nin SIAL'e en yüksek sayıda katılımı sağladığını belirterek, "Uluslararası Gıda Fuarı'nın Türkiye milli katılımını ilk kez 1986 yılında 82.5 metrekarelik alanda 10 firma ile gerçekleştirmiştik. Bu yıl ise 227 firmamız ürünlerini 5 bin 783 metrekare alanda sergiliyor. Bu, gıda sektörümüz için gurur verici bir tablodur. Fuarda Brezilya'dan Avustralya'ya kadar alım heyetleri ile görüşmeler yapılıyor. Bütün dünyaya buradan açılma imkânı var. Rusya pazarı, AB ambargosu sebebiyle kuvvetli bir şekilde önümüze geldi. O pazarlarda daha fazla yer alabilirsek, kaybetmeyiz" diye konuştu.Dünyanın en kaliteli gıdasının Türkiye'de üretildiğini, sektörde büyük potansiyel bulunduğunu dile getiren Çağlar, "Yeni pazarlarla potansiyeli geliştirebiliyoruz. Mevcut üretimin tamamını ihraç edebiliyoruz. Suriye ve Irak daraldı, hemen Avrupa ve diğer ülkelere yöneldik. Ürettiğimiz ürünler 'sat beni' diye bağırıyor. Kaliteli malı alıcıya sununca dönüşü yok" dedi. Rusya'dan gelecek talebin, kuraklıkla azalan üretimin de etkisiyle gıda fiyatlarını yukarı yönlü etkileyeceğini, rakamların yükselmesinin cari açığı azaltacağını vurgulayan Çağlar, "Türkiye, tarım sektörü 62 milyar dolarlık hasılası ile AB ülkeleri arasında birinci, dünyada ise 7'nci sırada. Gıda, içecek, tarım ve hayvancılık ürünleri ihracatı 16 milyar doları buldu. Bu da ihracatın yüzde 10'unu aşan bir rakam" dedi.
En kaliteli gıdayı ürettik şimdi dünyaya satıyoruz
'MUTLULUK GIDADA'
SIAL Paris 2014, bu nbsp;yıl 'Mutluluk Gıdada' sloganıyla gerçekleştiriliyor. Fuara katılan şirketlerin temsilcileri, ihracat bağlantıları için yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Fuarda Türk şirketleri balık, bakliyat, çay, şekerleme gibi ürünleri tattırmak için çeşitli şovlar yaptı. İbrahim Çağlar ise İTO olarak 9 ülkede 23 fuar organize ettiklerini, geçen ay Kamerun'da, gelecek ay Vietnam'da olacaklarını ifade etti.
En kaliteli gıdayı ürettik şimdi dünyaya satıyoruz
YENİLİKLERİYLE YARIŞTILAR
Binlerce markette Türk malı
Fuara katılım sağlayan Türk firmalarının yenilikleri, rakip şirketler tarafından da ilgiyle izlendi. Bunlardan biri, Konya'da yağ üreten Zade. Bu şirket, 2 yıl önce çörek otu, ceviz, rüşeym, aspir ve incir çekirdeği gibi sağlığa faydalı ürünlerin yağını çıkarıp eczanelerde satışa sundu. Bu ürünler şimdi de SIAL'de dünyaya açıldı. Zade Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil, yeni ürünleri için Konya'da 30 milyon avroluk tesis yatırımı yaptıklarını söyledi.
Çorumlu 5 kardeş tarafından 30 yıl önce kurulan Baktat firması ise Avrupa'nın en bilinen şirketlerinden biri. Çorum, Manisa ve Bursa'da baharattan kuruyemişe, bakliyattan unlu mamullere kadar birçok kalemde üretim yapan şirket, 55 ülkeye de ihracat yapıyor. Firma yöneticilerinden Ali Balkan, ürünlerinin Almanya, Fransa ve Belçika'da toplam 7 bin nbsp;markette satıldığını ifade etti. nbsp;
Türkiye'de GİMDES'in verdiği ilk helal sertifikalı su markası olan Hamidiye'nin Dış Ticaret Sorumlusu Esra İriç, "Şu anda 42 ülkeye su satıyoruz. Helal sertifika ile Malezya'ya açıldık. Geçen yıl 7.5 milyon dolarlık ihracat yaptık, bu yıl 9.5 milyon doları yakalamayı planlıyoruz" dedi.
Güven ADALI - PARİS


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...