Zehirli ayakkabı paniği!

Zehirli ayakkabı paniği!

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz günlerde ithal edilen 33 bin çift zehirli ve kanserojen madde içeren ayakkabı, imha tesisine gidecekken ülkeye yayılınca panik başladı.

Çin'den geldiği belirlenen zehirli ayakkabılarla ilgili panik büyüyor. Derince Gümrüğü'nden yurda giren zehirli ayakkabılarla ilgili süreç birkaç gün önce başladı. İzmit Derince Limanı'ndan yurda giren ayakkabılarla ilgili kontrollerde, söz konusu ürünlerde zehirli ve kanserojen madde tespit edildi. Bunun üzerine ürünlerin imha edilmek üzere, İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme Tesisi'ne (İZAYDAŞ) gönderilmesine karar verildi. Kararın ardından imha edilecek ürünleri teslim alan İZAYDAŞ yöneticileri, kolilerde zehirli olduğu belirlenen ayakkabıların değil, hurda ayakkabı ve malzemelerinin bulunduğunu tespit ederek yetkililere bildirdi. nbsp;
ZEHİRLİ GİTTİ HURDA GELDİ
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç'ın uyarısı üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yapılan kanunsuzluğu doğruladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ayakkabıların piyasaya dağıtılmış olduğunu belirlediklerini söyledi ve "Şu anda bu eşya iç piyasaya dağıtıldı ama ne kadarı tüketiciye ulaştı, bilemiyoruz. Bazı markalar var ama marka ismini vererek değerlendirmede bulunamayız. Söz konusu firmaların sağlıklı ürünleri de var ve isim vererek onları zor durumda bırakabiliriz" açıklaması yaptı. Bu arada vatandaşı da uyararak, "En önemli nokta, ucuz satılan ürünlerle ilgili. Dikkatli olmak gerekli. Sonuçta bir ayakkabının fiyatının ne kadar olabileceği belli. Gümrük bedelleri ödenmediğ için maliyetleri düşük olduğu için ucuza satılıyor. Vatandaşın dikkat etmesi gerekiyor. Biz sürekli numuneler alıyoruz. 33 bin çift ayakkabı var. Orijinal kutularına sahte ayakkabılar konulup satılıyor" dedi. nbsp;
GENÇ KIZIN AYAKLARI YARALI
Tam bu dönemde İstanbul Eyüp'te 18 yaşında bir kızın ayakları, ünlü bir mağazadan 150 lira vererek satın aldığı ayakkabılar yüzünden yara içinde kalınca panik yeniden başladı. Genç Kız, "Fiyatı 180 lira olan ayakkabıyı 150 liraya indiği için aldım. İlk giydiğimde problem olmadı. Yağmurlu günde giyince yaralar çıktı" diye açıklama yaptı. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu ise genç kızı yalnız bırakmayarak hakkını aramasında yol gösterdi.
Dün öğleden sonra ise ajanslara zehirli ayakkabılarla ilgili bilgi ve fotoğraflar düştü. Bakanlık, bu ürünleri gören, satın alan ya da bilgisi olan vatandaşların www.tuketici.gov.tr internet sitesine bilgi vermesini istedi. Ağaoğlu ise "Kısa süre önce Mersin'de 1044 ton eti iç piyasaya getirenler, göz yumanlar, ihmali bulunanlar yeterli cezayı alsaydı, bugün 33 bin çift zehirli ayakkabıyı arıyor olmazdık" ifadesini kullandı.


2 müfettiş soruşturma yapacak


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabıların eskileriyle değiştirilmesi olayıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 2 müfettiş görevlendirdi. Söz konusu ürünlerin marka ve modellerinin tespit edilerek, ürün bilgileri ile görsellerinin 81 ildeki ticaret il müdürlüklerine gönderildiği belirtilen açıklamada, "İstanbul Ticaret İl Müdürlüğümüze bağlı denetim ekipleri ithalatçı firma merkezi ve satış noktalarında 26 Kasım 2014 itibariyle denetimlere başlamıştır. Denetimlerde tehlikeli kimyasal içerdiğinden şüphe edilen numuneler akredite laboratuvara gönderilmiştir. Şüphe duyulan ürünler mühürlenmiştir. Laboratuvar sonuçları en geç 3 gün içinde alınacak. Güvensiz olduğu belgelenen ürünlere imha, ithal eden, dağıtan ve satanlara ilan ve idari para cezası olmak üzere yaptırım uygulanacak" denildi.



CANİKLİ: nbsp;Enselerindeyiz nbsp;tamamen nbsp;çökerteceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 33 bin ayakkabının piyasaya sürülmesi konusunda ihmal olup olmadığına ilişkin sorular üzerine, "En hafif ifade ile bir ihmal söz konusu. Bu depoların sorumlusu olan insanlar var. Hem bakanlığımızın elemanı olan insanlar var hem de yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olarak sorumlu olan insanlar var. Bunların sorumluluğu çok net bir şekilde ortadadır. Sonucuna göre gereken yapacağız" dedi. Kanserojen ve kimyasal ihtiva eden ayakkabılar ile ilgili takiplerinin devam ettiğini, paylaşılan ayakkabılardan satın almış tüketicilerin başvurmasını istediklerini anlatan Canikli, "Ne kadarı satıldı, ne kadarı stokta, tespitleri yapılıyor. Sorumluluklar netleştiriliyor. Firmalar var, isimler, ayakkabılar var. Soruşturma zaman alacak. Şu an enselerindeyiz. Bağlantıları varsa tespit ederek tamamen çökertmek amacındayız" dedi.


Aldığınız ürünün menşeine bakın
Zehirli ayakkabı konusunun en yakın takipçilerinden olan TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicileri yeniden uyardı. Ağaoğlu, "Üreticiler, maliyetler arttığı için satış yapamaz, ayakta duramaz hale geldi. Birçoğunun fabrikasını kapatıp ithalata başladığını biliyoruz. Evet, dev markalar var ithal ayakkabı satan. Ama 5-10 liraya ayakkabı satılırken onlar da ithalata mecbur bırakıldı. Üretici desteklenmedi ve kalitesiz, zararlı ürünlere kapılar açıldı" dedi. Zehirli ayakkabıları alanların, kullanıp zarar görenlerin kendilerine başvurmasını isteyen Ağaoğlu, "Tüketiciler, fişlerini, faturalarını mutlaka saklasın. Bedensel zarar gördülerse sağlık giderlerinin faturalarını saklasınlar. tuketiciler.com.tr adresinden bize ulaşabilirler" dedi.


İŞTE ZEHİRLİ AYAKKABILAR
Zehirli ayakkabı paniği!




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...