Bank Asya TMSF'de

Bank Asya   TMSF'de

Ekonomi Haberleri

TMSF, Bank Asya'ya tamamen el koydu. BDDK, kararında bankanın organizasyon yapısındaki belirsizlik ve mali yapıdaki sürdürülemez bozulmayı gerekçe gösterdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), paralel yapı ile yakınlığı ile bilinen Bank Asya'da son noktayı koydu. BDDK dün yaptığı olağanüstü toplantıda mali yapısının sürdürülemez biçimde bozulduğunu, bilançosunu düzeltmesine imkan kalmadığını gerekçe göstererek 71. Maddeyi devreye soktu. BDDK, A grubu hissedarlara ait yüzde 63 hissesini temettü hariç, ortaklık hakları ile yönetim ve denetimin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleşmesi amacıyla nbsp;TMSF'ye devretti. Bank Asya için 71'e (b) bendini işleten kurul, geçen yıl bankadan mali durumunun düzeltilmesi için tedbir istemişti. Karar BDDK'nın dün 4.5 saat süren İstanbul'daki toplantısında alındı. nbsp;
71. MADDE NEDİR?
BDDK'nın Bank Asya'ya el koyduğu maddede, "Faaliyetine devamının mevduat ve katılım fonu sahiplerinin hakları ve malî sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması hâllerinden bir veya birkaçının varlığı durumunda kurul, en az beş üyesinin aynı yöndeki oyuyla alınan kararla bankanın faaliyet iznini kaldırmaya ya da kredi kuruluşunun temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini, zararın mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Fona devretmeye yetkilidir" deniyor.
Bu sürece nasıl gelindi
BDDK, Bank Asya yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132'sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizliğe neden olduğunu tesbit etti. Kurul, A grubu imtiyazli pay sahibi 185 ortağı durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015'e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat'a kadar ortaklardan 132'sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. nbsp;BDDK belirsizliğin ortadan kaldırılamadığını gerekçe göstererek, Bankacılık Kanunu'nda bulunan 'kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması' kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle, bankanın yönetimini belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...