Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar imalat verilerine odaklandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerine, yurt içinde, terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyona odaklanıldı.

Küresel piyasalar bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerine (PMI) odaklanırken, yurt içinde, terör örgütü DAEŞ'e yönelik gerçekleştirilen askeri operasyonun ardından gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.


ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin son 43 yılın en düşüğüne gerilemesine karşın özellikle şirket karlılıklarının beklentilerin altında kalmasının etkisiyle pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Dolar endeksi 97,00 - 97,50 arasında yatay bir seyir izlerken, dün Dow Jones endeksi yüzde 0,67, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,57 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti. Piyasaların bugün açıklanacak imalat sanayi PMI ve konut satışları verisine odaklandığını ifade eden analistler, borsa endekslerinin düşüşünü üçüncü güne taşıdığını, bu nedenle gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün de takip edilmesi gerektiğini kaydediyor.


Avrupa tarafında, Yunanistan ile ilgili belirsizliklerin gündemin alt sıralarına inmesine karşın, küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına bağlı olarak dün borsalarsa yatay bir seyir izlendi. Avro/dolar paritesi dün 1,10'un üzerini test ettikten sonra bu seviyenin hemen altında dengelenirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,07, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 değer kaybetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 yükseldi.


Asya tarafında bugün Çin'de açıklanan imalat sanayi PMI verisinin 48,2 ile beklentilerin oldukça altında kalarak daralmaya işaret etmesine karşın Şanghay endeksi yükselişini devam ettirerek yüzde 1,44 değer kazandı, Japonya'da ise iyi gelen PMI verisine rağmen Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,58 geriledi.


Yurt içinde dün terör örgütü DAEŞ tarafından açılan ateş sonucunda Kilis'te 1 astsubayın şehit olduğu, 2 askerin de yaralandığı olayın ardından başlayan askeri hareketlilik piyasalarda satış baskısına neden oldu. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu gece DAEŞ terör örgütüne yönelik hava operasyonunda 3 hedefin vurulmasının ardından dolar/TL bankalararası piyasanın açılışında 2,74'ün üzerine çıktı. Dün BIST 100 endeksi sert bir şekilde düşüşe geçerek günü yüzde 3,55 değer kaybetti ve günü 78.337 puandan tamamladı. Analistler, sınır bölgesinde yaşanan gerilim ile ilgili haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına değinerek, BIST 100 endeksinin 77.500 seviyesinin destek 80.100 seviyesinin direnç konumuna geldiğini kaydediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...