Türkiye emlak sektörü, körfez sermayesi avında!

Türkiye emlak sektörü, körfez sermayesi avında!

Ekonomi Haberleri

Dubai Cityscape fuarı başladı. 61 Türk firmasının katıldığı fuarda, Çalık Gayrimenkul'ün Tarlabaşı360 projesi Körfez yatırımcısının beğenisine sunuldu.

Önder ÇELİK
Körfez ülkelerine 2 milyar dolarlık konut satışı yapan Ağaoğlu İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ni Dubai Cityscape'de Körfez yatırımcılarına tanıttı. Fuarda gazetecilere açıklamalarda bulunan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'deki olumsuz gelişmelerle ilgili olarak, “Konut satarken istikrar adası diye satış yapıyorduk. Bu konumumuzu elimizden aldılar, buna rağmen ülkemizin tanıtımına devam ediyoruz” dedi. Sektör olarak yaşanan olaylardan negatif etkilendiklerini ancak kısa sürede toparlanacaklarını ifade eden Ağaoğlu, “Yabancı yatırımcılar, sıkıntıları net olarak dile getirmiyor ama endişeleri var. Yine de yatırımda kararlılar. Ağaoğlu Grubu olarak, bugüne kadar ülkemize yaklaşık 2 milyar dolarlık döviz getirdik. Her şeye rağmen işimizi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 
Çalık'ın Dubai hedefi 300 milyon $'lık satış
Türkiye'nin kamu özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirilen ilk kentsel dönüşüm yenileme projesi Tarlabaşı 360'ın, yeni rezidanslardan oluşan bölümleri ilk defa Dubai'de düzenlenen Cityscape fuarında yabancı yatırımcının beğenisine sunulurken, 300 milyon dolarlık satış hedefi konuldu. Çalık Gayrimenkul'ün tarihî mekânları koruyarak Beyoğlu Belediyesi ile geliştirdiği projede ofislerden oluşan ilk bölüm 2016'da, rezidansların ilk teslimi ise 2017'de tamamlanacak. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin'in katılımıyla düzenlenen lansmana Arap yatırımcının ilgisi yoğun oldu. 
Toplantıda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Körfez ülkelerindeki yatırımcıların İstanbul'da özellikle Taksim bölgesine olan yoğun ilgisi sebebiyle Tarlabaşı360 projesinin ayrıcalıklı olduğunu kaydetti. Projeyle İstiklal Caddesi'nin paralelinde yeni bir uluslararası cadde oluşturduklarına işaret eden Demircan, projenin İstanbul'a turizm açısından değer katacağını söyledi. 150 yıl önce inşa edilen Tarlabaşı'nda en önemli sorunun dar sokaklar ve otoparksızlık olduğunu ve bu nedenle 2006'da bu projeyi başlattıklarını kaydeden Demircan, “Bu projede yer altına büyük yatırım yapıldı. Yerin altına bir metre inmek yer üstünde 10 metre çıkmaya bedel” dedi.
Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin de, projenin 9 ayrı bölümünde 900 ünite bulunduğunu belirterek, projenin yüzde 25'lik bölümünün satışının tamamlandığını açıkladı. Eylül sonunda 361 ofis bölümünün de kaba inşaatının biteceğine işaret eden Yetgin, “Bu ofislerin ise yüzde 80'inin satışı gerçekleşti. Ofislerin ilk bölümünün teslimini Haziran 2016'da yapacağız. Rezidansların teslimi ise 2017'de başlayacak. Hedefimiz Dubai'de 300 milyon dolarlık bir satış yakalamak” diye konuştu. Tarlabaşı projesine komşu yapıların değerinin 40 kattan fazla arttığını vurgulayan Yetgin, projenin metrekare fiyatının 7 bin 7 bin 500 dolar arasında olduğunu söyledi. Yetkin ayrıca, TL'deki değer kaybının döviz pozisyonu olan yabancı yatırımcıyı olumlu etkileyeceğini ifade etti.
Otel için 106 milyon $'lık anlaşmaya hazırlanıyor
Artaş İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla Ayazağa'da hayata geçirilen Vadistanbul projesi, otel, AVM, alışveriş caddesi ve ofislerden oluşan “Bulvar” etabıyla Dubai Cityscape fuarında lanse edildi. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, fuarda Vadistanbul'un 1000 konutluk 3'üncü etabını satışa çıkardıklarını açıkladı. Birinci etaptaki konutların yüzde 20'sini yabancılara sattıklarını hatırlatan Çetinsaya, “Yabancıya blok satış yapmıyoruz. Bunu yerli müşterileri de düşündüğümüz için yapmıyoruz. Projenin birinci etabından konut alanların yüzde 50'si üçüncü etaptan da konut almak için kayıt yaptırıyor. Birinci etapta yüzde 100 prim yapan dairemiz var ama ortalama prim yüzde 80. Satılan konutların metrekare fiyatları 5 bin 300 TL'ydi, 9 bin 700 TL'ye çıktı” diye konuştu. Çetinsaya, Dubai merkezli Auris otel grubunun Vadistanbul'un ikinci etabındaki otelle ilgilendiğini KDV dâhil 106 milyon dolarlık bir anlaşma için görüştüklerini söyledi.
Queen Bomonti yüzünü gösterdi

Sinpaş GYO, Dubai Cityscape'te yılın son çeyreğinde lansmanını yapacağı Queen Bomonti başta olmak üzere 4 projeyi Arap Yarımadası'nın önde gelen yatırımcılarının beğenisine sundu. Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı Barış Ekinci, 50 kattan oluşan Queen Bomonti'nin bayramdan sonra lanse edileceğini belirterek, “Bu yıl Türkler çok katılım gerçekleştirdi. Mütekabiliyet yasasından sonra Körfez bölgesinin İstanbul ve Bursa'ya talebi arttı. Aydos Country ve Bursa Modern projelerimizle de buradayız. Körfez'de yoğun talep alıyoruz. Blok satış yapmıyoruz. Bayramdan sonra lanse edeceğimiz Queen Bomonti'de de  fiyatlar ortalama 4 bin dolardan başlıyor” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...