Okul masrafı yüzde 14.5 arttı

Okul masrafı yüzde 14.5 arttı

Ekonomi Haberleri

Okul masrafları geçen yıla göre yüzde 14.5 arttı. İlkokula giden bir çocuğun aylık masrafı 968 TL, liseye giden öğrencininki ise bin 210 TL'ye yükseldi

Okulların açılmasıyla birlikte aileleri masraf telaşı sardı. Eğitim, servis giderleri, kırtasiye ve giyim harcamaları gibi ek masraflar aile bütçelerini daha da zorluyor. Döviz kurlarında yaşanan artışlar özellikle ithal kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine neden oldu. 


AYLIK 1.000 TL MASRAF 
Büyük şehirlerde servis ücretlerinde yüzde 10'a yaklaşan artışlar da ailelerin belini büktü. Türkiye Kamu- Sen Ar-Ge Merkezi, konuyla ilgili TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada bir öğrencinin aile bütçesine getirdiği ek yükü belirledi. Buna göre okul masrafları geçen yıla göre yüzde 14.5 oranında arttı. Araştırmada ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 968 TL ek yük getirdiği belirlendi. Bu rakam geçen yıl 846 TL olarak hesaplanmıştı. Benzer bir artış lise ve dengi okullar için de geçerli. Geçen yıl liseye giden bir öğrencinin aylık masrafı bin 60 TL iken bu rakam 2015'te bin 210 TL'ye yükseldi. SABAH'a konuşan Kamu-Sen yetkilileri bu rakamın içinde öğrencinin en basit ihtiyacı olan kırtasiye, giyim ve gıda gibi kalemlerin olduğunu belirtti. 


'TASARRUF YAPILMALI'
Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, eylül ayının gelmesiyle birlikte artan masraflara dikkat çekti. Koncuk "Geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122.4 TL arttığı ortaya çıktı. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Yapılan araştırmaların son 11 yılda ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü gösterdiğini belirten Koncuk, "Buna göre vatandaşlarımız, borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır" diye konuştu. 


Kaynak: Sabah

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...