'Fed faiz artırımını 2016 yılına erteleyecek'

/ Kaynak: AA
'Fed faiz artırımını 2016 yılına erteleyecek'

Ekonomi Haberleri  / AA

Capital Economics ABD Başekonomisti Ashworth, Fed'in faiz artırımını muhtemelen mart 2016'ya kadar erteleyeceğini söyledi.

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımını muhtemelen mart 2016'ya kadar erteleyeceğini belirterek, "ABD'de ekonomik aktivite verileri zayıf, finansal koşullar sıkı ve enflasyon hala düşük seviyede" dedi.


AA muhabirinin, Fed'in bugün başlayacak ve yarın kararları açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin sorularını yanıtlayan Ashworth, Fed üyelerinin işgücü piyasalarına daha az odaklandığını ve mevcut enflasyon üzerinde daha fazla ağırlık koyduğunu ifade etti.


Ashworth, enflasyondaki geri sıçramanın gelecek yıl daha agresif bir para politikasına neden olabileceğine işaret ederek, "ABD'de ekonomik aktivite verileri zayıf, finansal koşullar sıkı ve enflasyon hala düşük seviyede" diye konuştu.


Ağustos ve eylül aylarında istihdamdaki büyümenin belirgin bir şekilde yavaşladığını ve üçüncü çeyrek büyümesinin yıllık bazda yüzde 1,5 yavaşlayacağının tahmin edildiğini aktaran Ashworth,  "Gelen zayıf veriler; küresel ekonominin yavaşlaması, dolardaki yükselişin artması ve ABD ekonomisinin yıkılacağı korkularını artırdı" değerlendirmesinde bulundu.


"Güvercin bir mesaj, gelişen ülkelere yönelik iyimser havanın devam etmesine neden olabilir"


DenizBank Özel Bankacılık Grubu Sermaye Piyasası Araçları Satış Yönetmeni Orkun Gödek de eylül ayı FOMC toplantısının Fed tarafından pas geçilmesinde; yurt dışı belirsizlikler, yumuşak enflasyon görünümü, işgücü piyasasında biraz daha iyimser bir resim görme çabası ve doların güç kazanması gibi temel faktörlerin gerekçe olarak ön plana çıkarıldığını söyledi.


Ekim ayı toplantısında bu nedenlerden kuvvetli bir şekilde ortadan kalkan herhangi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Gödek, Avrupa ve Çin merkez bankalarının parasal genişlemeye yönelik adım ve söylemlerinin devam ettiğini dile getirdi.


"Parasal sıkılaştırmada ilk adımın eylül ayında atılması gerektiği düşüncesindeydim" diyen Gödek, yöntem olarak 25 baz puanlık sınırlı bir artırım süreci ile beklentileri yöneterek, 2016 yılının ortasına dek beklenmesinin daha doğru olacağını ifade etti.


Gödek, ekim ayı toplantısında Fed'in adım atmasını beklemediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:


"Zamanlama olarak en olası ihtimali aralık ayı toplantısı olarak değerlendiriyorum. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) daha düşük bir faiz oranını ekim ayı toplantısında tartışmış olması ve aralık ayında varlık alım programının büyüklüğünü gözden geçirebileceğini belirtmesi, avro/dolar paritesinde düşüşü tetikleyen unsur oldu. Sık sık dile getirilen kur savaşları tanımı merkez bankalarının attığı her adım sonrasında yeniden gündeme geliyor. Şayet yılın son çeyreği ve sonrasındaki dönemde değer olarak daha düşük bir avro görme ihtimalimiz varsa, doların güç kazanmasından memnun olmayan Fed'in parasal sıkılaştırma konusunda adım atmasının zamanlaması ötelenebilir."


Eylül ayı toplantısında 13 üyenin yıl sonunda daha yüksek bir federal fonlama oranı beklediklerine yönelik görüş beyan ederken, medyan ortalama fonlama oranını yüzde 0,40 seviyesi olarak belirttiklerini anımsatan Gödek, "Toplantı sonrası yayınlanacak sonuç metninde kullanılacak ifadelerin nasıl yorumlanacağı ise merak konusu. Güvercin tonda bir mesaj, eylül ayının sonundan bu yana gelişmekte olan ülkelere yönelik oluşan iyimser havanın bir süre daha devam etmesine neden olabilir" şeklinde konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...