Küresel piyasalar, ABD istihdam verisine odaklandı

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar, ABD istihdam verisine odaklandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanacak Ekim ayı tarım dışı istihdam verisine odaklanıdı.

Küresel piyasalar, bugün ABD'de açıklanacak ekim ayı tarım dışı istihdam verisine odaklanırken, yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesi de takip edilecek.


ABD'de bugün açıklanacak ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı üzerinde etkisi yüksek olan tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. Önceki gün Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları ile artan aralıkta faiz artırılabileceği beklentileriyle pay piyasalarında son iki işlem gününde negatif bir seyir izlenirken, dolar endeksi yükseliş eğilimini sürdürdü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,02, S&P 500 endeksi yüzde 0,11 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,29 değer kaybetti. Analistler, Yellen'ın açıklamalarının ardından yükselen aralık ayında faiz artırılabileceği beklentilerinin, bugün verilerle desteklenmesi durumunda doların değerlenmeye devam edeceği ve pay piyasalarında satıcılı bir seyir izlenebileceğini ifade ediyor.


Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin belirgin bir şekilde altında kalması ile İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faizleri ve varlık alım programını değiştirmemesi piyasaların önemli gündem maddeleriydi. Avro/dolar paritesi daha çok küresel piyasalarda artan dolar talebi ile yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesi olan 1,0834'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,09'un hemen altında dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,39, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,64 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,75 düştü.


Asya borsaları, son iki işlem günündeki hızlı yükseliş eğilimi yavaşlasa da bugün de pozitif bir seyir izliyor. Japonya'da açıklanan öncü göstergeler endeksinin yüzde 2,1 azalmasına karşın şu dakikalarda Nikkei 225 endeksi yüzde 0,73, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,30 yükseldi.


Yurt içinde, dün küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL 2,8772'ye çıktıktan sonra 2,8640 seviyelerinde dengelenirken, BIST 100 endeksi yüzde 0,87 azalışla günü 82.956 puandan tamamladı. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesinin ise gelecek hafta fiyatlanacağını dile getiriyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...