'Anlaşırsak 21 milyon yeni iş oluşturulacak'

'Anlaşırsak 21 milyon yeni iş oluşturulacak'

Ekonomi Haberleri

Sabancı Holding'in patronu ve B20 Ticaret Çalışma Grubu Eş Başkanı Güler Sabancı, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın önemine dikkat çekti.

Antalya'nın Belek turizm bölgesinde düzenlenen G20 toplantıları kapsamında, B20 Türkiye Zirvesi yapıldı. Zirvenin ardından düzenlenen, Coca Cola Company Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent'in moderatörlüğü üstlendiği oturumda konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve B20 Ticaret Çalışma Grubu Eş Başkanı Güler Sabancı, Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'yla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 




En temel anlaşma
Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nı imzalayan ülke sayısının AB ülkeleriyle 51'e çıktığını belirten Sabancı, anlaşmanın etkili olabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü ülkelerinin yarısına ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi. Sabancı, “Amaç 107 ülkenin anlaşmayı imzalaması. Bir yıl içerisinde 51 ülke imzaladı, bu hızla devam ederse 2016 yılının ilk yarısında 107 hedefine ulaşmak mümkün” diye konuştu.


Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın ellerindeki en temel anlaşma olduğunu ifade eden Sabancı, anlaşmanın uygulanabilirliği sağlanabilirse, 1 trilyon dolardan daha fazla bir ek GSYH sağlanacağını,


21 milyon yeni iş oluşturulacağını kaydetti. Sabancı, “Yani sadece bu iki rakam bile heyecanlanmamız için yeterli. Bu yapılabilir. Biz Türkiye'de bunun farkındayız, ne yapacağımızı da biliyorduk ama bir seçim yılı geçirdik. Meclis açılır açılmaz eminim bizim parlamentomuzda da bu anlaşma onaylanacak” dedi.


B20 ve G20 toplantılarında birçok karar alındığını fakat bağlayıcı olmadığı için yeterince uygulanamadığını ifade eden Güler Sabancı, “Sadece B20'nin değil, G20'nin de pozitif anlamda teşvik edilmesi gerekiyor ki bütün dünya 'G20 bir araya geliyor ve iyi şeyler yapıyor' desin” diye konuştu.


'Artık büyümeye odaklanma zamanı'


OTURUMDA konuşan İspanyol BBVA Bankası Başkanı Francisco Gonzalez de daha fazla ekonomik büyüme olabilmesi için finans konusunda tavsiyelerde bulundu. 2015 yılının büyüme açısından 2009'dan sonra en zayıf yıl olduğunu belirten Gonzalez, gelişmiş ülkelerdeki büyümenin gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümeyi dengeleyemediğini vurguladı. Finansman sağlayabilmek için somut ve uygulanabilir çözümler , finansal düzenlemelerde birtakım iyileşmeler sağlamak gerektiğini ifade eden Gonzalez, KOBİ'lerin de desteklenmesi gerektiğini anlattı. G20 liderlerinin finansal alandaki düzenlemeleri biraz daha azaltmalarını isteyen Gonzalez, “Düzenlemeler güzel ama artık büyümeye odaklanmak gerekiyor” diye konuştu.


'Emtia fiyatlarında çok ciddi erozyon var'


Hindistan'ın Bharti Enterprises Grup CEO'su ve Milletlerarası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Sunil Bharti Mittal, girişimci gözünden baktığında dünyanın çok zor bir dönemden geçtiğini, emtia fiyatlarında ciddi bir erozyon olduğunu, özellikle petrole bağlı ülkelerin düşük petrol fiyatlarından muzdarip olduğunu aktaran Mittal, petrol fiyatlarının düşmesinin bu ülkelerin büyüme düzeyini geriye götürdüğünü, para birimlerinin ciddi değer kaybettiğini ifade etti.


Avrupa'da, Brezilya'da da sorunlar bulunduğunu, Çin'de büyümenin yavaşladığını anlatan Sunil Bharti Mittal, Hindistan'ın hâlâ bir umut adası olduğunu, çünkü ülkedeki 1.2 milyar insanın ürün ve hizmet tükettiğini bildirdi.


Hindistan'ın yabancı doğrudan yatırımlar için cazip bir ülke olduğunu vurgulayan Mittal, “Çok kritik bir dönemdeyiz, dünya tarihinin ekonomik açıdan içinde bulunduğu en kritik dönemlerden birisi” değerlendirmesini yaptı.


Kent yönetti patronlar dinledi


Coca-Cola Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent moderatörlüğündeki oturuma Kanada Ticaret Odası Başkanı Perrin Beatty, BBVA Başkanı ve CEO'su Frencisco Gonzalez, Bharti Enterprises Grup CEO'su Sunil Bharti Mittal, CCPIT Başkan Yardımcısı Yu Ping, Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı ve Wpp CEO'su Sir Martin Sorell katıldı. Zirveye gelen işadamları arasında Doğuş Holding'in patronu Ferit Şahenk ve Anadolu Grubu'nun patronu Tuncay Özilhan ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da vardı.


18 sanatçının eserleri getirildi


Çini sanatçıları, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi için altın, bronz ve gümüş kullandıkları çiniye Osmanlı ve Selçuklu motifleriyle yeniden hayat verdi. Zirve kapsamında yaklaşık 4 ay hummalı bir çalışma yürüten Kütahyalı 18 çini sanatçısı, geleneksel atölyede, aralarında küpe, yüzük, kolye ve kol düğmelerinin de yer aldığı objeler üretti. Çamura şekil verildikten sonra fırınlanan, Osmanlı, Selçuklu motifleriyle çizimi yapılan ve boyandıktan sonra tekrar fırınlanarak hazırlanan çiniler, G20 Liderler Zirvesi için Antalya'ya getirildi.




Yılmaz: İş dünyasının kilit rolü bulunuyor
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Devletlerin, uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesinde rol oynayacak stratejileri uygulaması için iş dünyasının çok önemli bir sorumluluğu ve kilit rolü bulunuyor” dedi. Küresel ekonomi açısından 2015'in oldukça “yorucu bir yıl” olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: Bizler küresel refahın artırılması hedefini resmin diğer tarafındaki katılımcılar olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu yüzden iş dünyasının yapılan tartışmalarda katılımını artırması ve sesini duyurması ve güçlendirmesi gerekiyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...