Asgari ücret artışı en çok perakendeyi vuracak

Asgari ücret artışı en çok perakendeyi vuracak

Ekonomi Haberleri

TEB Yatırım, asgari ücret artışının en çok perakende sektörünü vuracağını bildirdi.

TEB Yatırım, düşük maaşlı çalışanlara dayalı olan perakende sektörünün asgari ücret artışından en olumsuz etkilenecek sektör olarak öne çıktığını belirtti.
 
TEB Yatırım tarafından yayımlanan raporda şu bilgilere yer verildi:
''Asgari ücret artışı ile ilgili çalışmamız işverenin asgari ücret ödeme maliyetlerinin de %30 (aylık 448 TL) artarak 1944 TL’ye ulaşacağı varsayımına dayanıyor. Hükümetin şirketleri rahatlatmak için yasal yükün bir kısmını sübvanse edeceğine inanıyoruz, ancak şirketlere asgari ücret artışının en az %20 kadar ek yük getireceğini varsaydık. Şirketler çalışanlar için asgari ücretin en fazla 6,5 katı kadar  sosyal güvenlik prim ödemesi yapmaktalar, dolayısıyla yüksek ücretliler için ödenen prim maliyetleri de yükselecek. Ancak hükümetin bu tavanı asgari ücretin 4,5-5 katına çekecek yeni bir düzenlemeyi bir kaç ay içinde gerçekleştireceğini inanıyoruz.
 
Devlet BES ödemelerinde de asgari ücretin %25’i kadar destek vermekte. Dolayısıyla devlet, herşey aynı kalırsa fazladan topladığı sosyal güvenlik priminin bir kısmını BES sistemi katılımcılarına aktarmış olacak.
 
Ağırlıklı olarak düşük maaşlı çalışanlara dayalı olan perakende sektörünün asgari ücret artışından en olumsuz etkilenecek sektör olarak öne çıkıyor. FAVÖK’üne oranla en fazla etkilecek şirketler arasında BIMAS, TKNSA ve YATAS bulunuyor. Sosyal güvenlik primi tavanındaki artış nedeniyle de bankaların yaklaşık %1-2 oranında kar kaybı yaşayabileceğini hesaplıyoruz. Şirketler bazında etkileri aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
 
Artan ekonomik aktivite yeni iş imkanları oluşturacağı için işsizlikte kötüleşme öngörmüyoruz. Düşük ücretlilerin ücretlerindeki artışı özellikle gıda ve giyimde harcayacağını, mal ve hizmet talebindeki artışın da ekonomiyi canlandıracağını düşünüyoruz. Artan maaşların aynı zamanda verimliliği ve bağlılığı artırmasını, çalışanların iş değiştirmesinin azalmasının da istihdam ve eğitim maliyetlerini düşürmesini bekliyoruz.   
 
Merkez Bankası’nın çalışması asgari ücrette %1 artışın ÜFE’de 0,2 puan artışa neden olacağını belirtiyor. Buna göre %30 asgari ücret artışının ÜFE’ye etkisi 6 puan, ancak TÜFE’ye etkisi yaklaşık 2 puan (ÜFE’den TÜFE’ye geçişkenlik yaklaşık üçte bir). Makroekonomi ekibimiz, işveren üzerinde artan yükün yaklaşık yarısı muhtemelen devlet tarafından karşılanacağı için bu etkinin 1 puan ile sınırlı kalabileceğine inanıyor.'' (Fortune Türkiye)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...