Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

‘Asgari’ enflasyonu

Düzenleyen:
‘Asgari’ enflasyonu

Ekonomi Haberleri

Yılın ilk ayında enflasyon yüzde 1.82 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bunda yüksek gıda fiyatlarının yanı sıra, yılbaşı sebebiyle artan maaş ve ücretlerin de etkisi oldu...

Enflasyon yıla hızlı başladı. Yılın ilk enflasyonu, asgari ücretteki artış, idari fiyat ayarlamaları ve gıda fiyatlarının yüksek seyrinin etkisiyle beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon ocak ayında TÜFE'de yüzde 1.82 oldu. Böylece aylık enflasyon Ekim 2014'ten beri en yüksek artışını kaydetmiş oldu. Yıllık bazda TÜFE yüzde 9.58'e yükselerek mayıs 2014'ten beri en yüksek seviyesine çıktı. Aylık enflasyon yüzde 1.74 olan beklentilerin üzerinde seyrediyor. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 8 civarında iken, Merkez Bankası'nın açıkladığı hedef rakam yüzde 7.5 seviyesinde. Bu da, ocak ayı itibarıyla yüzde 9.58 olan yıllık enflasyon oranının, beklenti ve hedeflerin üzerinde olduğunu gösteriyor.
İYİ Kİ İNDİRİMLER VAR
Tüketici fiyatlarında aylık en yüksek artış, yüzde 9.60 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4.28, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.71, sağlıkta yüzde 2.42 artış gerçekleşti. Mevsim sonu indirimli satışlar sebebiyle aylık bazda düşüş gösteren tek grup yüzde 6.71 ile giyim ve ayakkabı sektörü oldu. Söz konusu sektörler, aralık ayında yüzde 30-40'larda olan indirimlerini yüzde 70'e kadar yükseltmişti. 
Tüketici fiyatları bazında ocakta en yüksek fiyat artışı, yüzde 52.99 ile çarliston biberde gerçekleşti. Patlıcan yüzde 52.99, kabak yüzde 29.61 artarken, mevsim sebzeleri olan pırasa yüzde 29.62, limon yüzde 26 zam gördü. Domates fiyatındaki artış yüzde 18.7, yeşil soğan da yüzde 26 fiyat artışıyla listeye girdi.

TL güçlendi dolar düştü

Enflasyon verisinin beklentileri çok aşmaması, petrol fiyatlarının dibe yaklaşması ve küresel risk iştahının toparlanması Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kazanmasına sebep oldu. Dolar, 4 Ocak’tan sonra en düşük değerini görerek 2,91 lira seviyesine indi. Petrol fiyatlarının düşmesinin, başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler için yatırımcının iştahını artırdığına dikkat çeken uzmanlar, doların 2,90 seviyeninin de altına inebileceğini belirtiyor.

Ankara'da ekmek zammı geri alındı

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “Ekmek fiyatını biraz indirin” talebine bir jestle karşılık verdi. Ankara Halk Ekmek Fabrikası, Başkan Gökçek’in isteği üzerine bazı yatırım çalışmalarından feragat ederek, ekmek fiyatını 75 kuruştan 70 kuruşa indirdi. Yapılan zamların ardından İstanbul’da 1.25, Ankara’da ise 1 TL’ye çıkan ekmek fiyatlarının ardından açıklamada bulunan Bakan Faruk Çelik, Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nda da bu rakamın 75 Kuruş’a çıkarıldığını belirterek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten "indirim" istemişti. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...