HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gazprom, Avrupa'da fiyat savaşına hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Gazprom, Avrupa'da fiyat savaşına hazırlanıyor
Gazprom, Haber

Ekonomi Haberleri  / AA

Rus enerji şirketi Gazprom esnek bir fiyatlandırma politikası geliştirerek, Avrupa’da azalan pazar payını geri kazanmaya çalışacak.

Rus enerji şirketi Gazprom’dan geçen günlerde yapılan açıklamada, şirket stratejilerinde yeni öncelik olarak doğalgaz ihracat sözleşmelerinde daha esnek bir fiyatlandırma modelinin benimseneceği bildirildi.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Moskova Yeni Ekonomi Üniversitesi Enerji ve Doğalgaz Kaynaklar Bölümü Direktörü Vitaly Kazakov, Gazprom’un esnek fiyatlandırma modeli ile petrol fiyatlarına endeksli gaz fiyatlandırma modeli ve spot piyasaya endeksli gaz fiyatları arasındaki farkı azaltmaya çalıştığını belirtti.

Avrupa’da elektrik üretiminde petrolün payının neredeyse kalmadığını belirten Kazakov, “Bu nedenle, ABD’nin öncülüğünde Henry Hub Doğalgaz Spot Fiyatlandırması'yla gaz fiyatları petrol fiyatlarından giderek daha bağımsız hale geldi” dedi.

Kazakov, Gazprom’un tıpkı OPEC gibi ihraç ettiği emtianın hacmiyle oynayarak fiyat kontrolü kurmaya çalıştığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: 

“Ancak OPEC söz konusu strateji nedeniyle pazar payını zamanla diğer petrol üreticilerine kaybetmeye başlayınca, bu stratejiyi sonlandırmak zorunda kaldı. Gazprom da şimdi bu stratejiden vazgeçerek, daha esnek fiyatlandırma politikası gütmeye başlıyor. Gazprom’un yeni fiyat politikası OPEC’in son dönemdeki fiyat politikasına çok benziyor.”

“Enerji endüstrisi baskı altında”

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivach da petrol fiyatlarındaki düşüş ve küresel ekonomik durgunluk nedeniyle enerji endüstrisinin büyük baskı altında olduğuna işaret etti.

Gazprom’un Türkiye ve Avrupa için önemli bir doğalgaz sağlayıcısı olmaya devam edeceğini belirten Grivach, “Ancak şu anda asıl problem, jeopolitik riskler nedeniyle üçüncü ülkeler üzerinden doğalgaz sevkiyatı sorunu” dedi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...