Geri sayım devam ediyor! Tüm gözler referandumda

Düzenleyen:
Geri sayım devam ediyor! Tüm gözler referandumda

Ekonomi Haberleri

Haziran ayında yapılacak olan kritik referandum için tüm dünyanın gözü şimdiden İngiltere'ye çevirildi.

Birleşik krallığın 23 Haziran'da Avrupa Birliği'ne 'tamam mı, devam mı?' referandumu yatırımcıların ilgi odağı haline geldi. Yatırımcı'nın aklında ise referandumdan 'nasıl zarar görmeden çıkabilirim?' veya 'nasıl kazanırım?' sorusu var. BREXIT'in gerçekleşmesi / gerçekleşmemesi durumunda ne olur? İşte sizin için müthiş bir rehber...
 
Avrupa Birliği ile varılan anlaşmaya göre İngiltere’nin AB'de ‘özel statü’ elde ettiğini söyleyen David Cameron üyeliğin devamından yana kampanya yürütecek. Cameron, 23 bakan ile birlikte AB üyeliğinin devamını destekliyor.
 
Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ise Başbakan  David Cameron'ın aksine İngiltere’nin AB'den ayrılmasını destekliyor. 
 
İNGİLTERE, AB'DEN ÇIKARSA  NE OLUR?
Geçtiğimin günlerde Boris'in AB'den ayrılmaya yönelik kampanya yürüteceğini açıklamasıyla beraber düşüşe geçen sterlin/dolar paritesi, 2009 Mart'ın beri ilk kez 1,40 seviyesinin altına ininerek 7 yılın en düşük seviyesini görmüştü.
 
UZMANLAR NE DEDİ
Morgan Stanley analistleri, Boris'in kararının, İngiltere'deki popülaritesi göz önünde bulundurulduğunda, sterlin için kilit olabileceğini belirtmişti.
 
STERLİN 1,10 SEVİYESİNE DÜŞER
Goldman Sachs'a göre İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda sterlin 1,12-1,20 dolar seviyelerine kadar düşerek en son 1985 yılında görülen seviyelere inebilir.
 
İNGİLİZ DEVİ HSBC'DEN "BREXİT" UYARISI!
İngiltere'nin en büyük bankası HSBC, 'Brexit' durumunda İngiliz sterlinin 1,10 dolara kadar gerileyerek yüzde 20 seviyesinde değer kaybedebileceği belirtildi.
 
Eğer HSBC'nin 'Brexit' senaryosu gerçekleşirse, İngiltere'nin ekonomik büyümesinin düşecek ve enflasyon hızla artacak. Ekonomide belirsizlik ortamı oluşacak.
 
İNGİLTERE'DEN YÜKSELEN SESLER
İngiliz gazetelerinde Avrupa Birliği üyeliğinin oylanacağı referandumun getirdiği istikrarsızlıklara ve sterlin üzerindeki etkilerine fazlasıyla parmak basılıyor. 
 
Financial Times’ın haberi, sterlinin Amerikan doları karşısında son yedi yıldır kaydedilen en büyük düşüşünün  yaşadığına dikkat çekiyor. Fransız Societe Generale Bankası’ndan bir uzman, Financial Times'a yaptığı açıklamada “Tartışma daha da ateşlenip, belirsizlik güvene üstün gelirse, (Haziran ayındaki) referandum öncesinde sterlinin daha da çok değer kaybettiğini görebiliriz” diyor.
 
Moody’s kredi değerlendirme kuruluşu da İngiltere’nin olası bir AB’den ayrılma kararının ekonomik yarardan çok zarar getireceğini belirtiyor.
 
Bir diğer kredi değerlendirme kuruluşu Fitch de 'BREXIT'in İngiltere’deki birçok sektörde hızlı bir bozulmaya neden olacağını ve uzun dönemli ciddi riskleri beraberinde getireceğini savunuyor.
 
Times ise İngiltere iş dünyasının önde gelen 200 patronu tarafından gazeteye gönderilen bir mektuba yer veriyor.
 
Toplamda 1.2 milyon kişiye istihdam sağlayan şirketlerin yöneticileri, Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmanın ileride işten çıkarmalara neden olabileceğini belirtiyor.
 
Gazete Londra borsası FTSE 100’deki şirketlerden 36’sının Başbakan David Cameron’ın AB’de kalma politikasına destek verdiğine dikkat çekiyor.
 
Guardian da AB referandumu tartışmasında Muhafazakar Parti içinde asıl tartışmanın Başbakan Cameron ile Londra Belediye Başkanı Johnson çevresinde şekillendiğini belirtiyor.
 
Haberde 128 Muhafazakar milletvekilinin Cameron’a destek vereceği belirtilirken, AB’den çıkmayı savunan Muhafazakar milletvekillerinin sayısı ise 110 olarak veriliyor.
 
BREXIT REFERANDUMU NE ZAMAN?
23 Haziran'da yapılacak olan AB referandumunda halka ‘Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalsın mı, kalmasın mı?’ sorusu yöneltilecek.
 
BUGÜN - Buluthan Akar

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...