Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

3 bin 800 Suriyeliye çalışma izni

Düzenleyen: / Kaynak: AA
3 bin 800 Suriyeliye çalışma izni

Ekonomi Haberleri  / AA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, gerekli şartlara sahip olup başvuru yapan 3 bin 800 Suriyeli sığınmacıya çalışma izni verildi.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, kendilerine Türkiye'de çalışma izni verilmesine imkan sağlayan düzenlemeden yararlanmaya devam ediyor.

Resmi Gazete'de 15 Ocak'ta yayımlanarak yürürlüğe giren "Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik" kapsamında başvuruda bulunan ve gerekli şartlara sahip olan 3 bin 800 Suriyeli, Türkiye'de çalışma iznine kavuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından Suriyeli sığınmacılara çalışma izinleri başta inşaat, tekstil ve imalat sektörleri için verildi.

Suriyelilere, en fazla 1 yıllığına verilen çalışma izin belgeleri, süresi dolduğunda yenilenebiliyor ancak bu ikamet izni yerine geçmiyor.

Türk çalışan sayısının 10'unu geçmemesi koşulu

Suriyeli sığınmacıların, sadece Türk vatandaşlarınca icrasına izin verilen iş ve meslekler için yaptığı başvurular değerlendirmeye alınmazken, bir iş yerinde çalışmasına izin verilen Suriyeli sayısı, çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemiyor.

Buna karşın, işveren iş yerinin kayıtlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden çalışma izni başvurusundan önceki 4 haftalık sürede Suriyelilerin çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığını belgelendirirse, istihdam kotası uygulanmıyor. Yine kamu yararına çalışan dernek statüsüne sahip dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflarca insani yardım hizmeti faaliyetlerinde çalıştırılmak istenen Suriyelilere ilişkin yapılan çalışma izin taleplerinin değerlendirilmesinde istihdam kotası söz konusu değil.

Sağlık meslek mensuplarına Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarına ise Milli Eğitim Bakanlığından veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından "Ön izin belgesi" almaları koşuluyla çalışma izni verilebiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...