HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Depremin yıktığı Van yatırımlarla yeniden ayağa kalktı

Düzenleyen: /
Depremin yıktığı Van yatırımlarla yeniden ayağa kalktı
Deprem, Van, Haber

Ekonomi Haberleri

Merkez üssü Tabanlı Mahallesi olan depremin ardından adeta enkaz yığınına dönen, ağır travmaların yaşandığı Van, aradan geçen 5 yıllık sürede devletin yatırımlarıyla yeniden ayağa kalktı.

Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 644 kişinin ölümüne neden olan ve çok sayıda binanın ağır hasar gördüğü 7,2 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen 5 senede kent, devletin yatırımlarıyla adeta yeniden kuruldu. Türkiye'nin tarihine 644 insanın yaşamını yitirdiği büyük depremler olarak geçen 23 Ekim ve 9 Kasım Van depremlerinde, birbirinden acı hikayeler, çetin kış koşullarında çadır kentlerde sürdürülen hayat mücadelesi yaşandı. Tüm Türkiye, kentin tekrar ayağa kalkması için yardım seferberliğiyle kenetlendi.

Devletin üst kademesi hazır bulundu
Depremin ilk saatlerinde bölgeye sağlık ekiplerinin sevk edilmesinden kısa süre sonra Van'a gelen devletin üst kademesi de çalışmaları, yaralıların durumlarını ve kentin bir an önce ayağa kalkması için yapılacak çalışmaları yakından takip etti. Bölgeye ilk gelen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yardımcıları, bakanlar ve üst düzey bürokratlar, bir taraftan kriz merkezlerine gelen son bilgileri toparlarken, bir taraftan da Türkiye'nin farklı noktalarında bulunan depolardan kente yardımları kısa sürede ulaştırmaya çaba gösterdi. Tüm ülkenin Van için seferber olduğu anlarda, sivil toplum kuruluşu çalışanlarıyla kente gelen ekipler de kısa süre sonra devletle el ele vererek depremzedelerin barınma ve yaşamsal ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı.

35 konteyner kent kuruldu
Deprem sonrası sessizliğe bürünen kentte kalan depremzedelerin çaresizliğine, soğuk havanın eklenmesiyle başlarını sokacak bir yer bulma çabasına kayıtsız kalmayan devlet, çadır kentlerin ardından 14 bin tırla kente getirilen 29 bin 500 konteynerle 35 konteyner kent kurdu. Başbakanlık AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırtılan deprem konutlarının en kısa zamanda tamamlanması için şehrin şantiyeye döndüğü kış mevsiminde, binlerce iş makinesi ve on binlerce işçi, hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulduğu günlerde soğuğa aldırış etmeden konutları tamamlamaya çalıştı. Evleri yıkılan ve ağır hasar görenler için Van merkez, Edremit ve Erciş ilçelerinde hızla yükselen konutlar, henüz depremin birinci yılında dönemin Başbakanı Erdoğan'ın katıldığı törenle ailelere teslim edildi.

YYÜ, depremden sonra daha da güçlendi
5 yıl önce meydana gelen depremlerde çok sayıda binası hasar gören Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ise yapılan çalışmaların ardından adeta küllerinden doğdu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...