HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Iğdır'da 28 yıl sonra bir ilk!

Düzenleyen: /
Iğdır'da 28 yıl sonra bir ilk!
Iğdır, Pamuk Üreticisi, Haber

Ekonomi Haberleri

Sahip olduğu mikroklima iklimi dolayısıyla Iğdır'da, 28 yıl aradan sonra yetiştirilen pamuk çiftçinin umudu oldu.

Bölgede tek pamuk yetiştiriciliği yapılabilme özelliğini taşıyan ve en son 1988 yılında pamuk ekilen Iğdır Ovası'nda, geçen yıl bir girişimcinin yaptığı denemelerden olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl kentte pamuk ekilmesi kararlaştırıldı.Bir grup girişimci tarafından Iğdır Ovası'nda bin dönüm araziye ekilen pamuktan beklenenin üzerinden verim alındı.

Pamuk yetiştiricilerinden Murat Karadeniz AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl deneme amaçlı pamuk ektiğini, olumlu sonuç almasının ardından daha geniş alanda pamuk yetiştiriciliğine başlama kararı aldığını belirtti.Iğdır ikliminin pamuk yetiştiriciliğine uygun ortam sağladığını ve elde edilen pamuğun son derece kaliteli olduğunu belirten Karadeniz, şunları söyledi:"1980'li yılların sonundan bu tarafa Iğdır'da pamuk ekilmemişti. Biz ektik, denedik ve gördük ki burada çok güzel pamuk yetişiyor. Bunun sonucunda biz de bu yıl Aralık ilçesinde bulunan Tarım İşletme Genel Müdürlüğünün (TİGEM) bin dönümlük arazisini kiraladık ve yaklaşık 28 yıl ekim yapılmayan yerde, ürünü ekilmesi gereken tarihten 2 ay geç ekmemize rağmen olumlu sonuçlar aldık."

Pamuğun ekonomik kazanım anlamında diğer ürünlerden daha değerli olduğunu, başka çiftçilerin de üretim yapmasıyla bölge ekonomisinin canlanacağını ifade eden Karadeniz, çiftçinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Karadeniz, "Burada çiftçilerin önü açılırsa Iğdır'da bu iş çok büyür. Bu anlamda üreticinin kazanmasının yanı sıra, kurulacak fabrikalardan birçok insan ekmek yer ve burası bir tekstil kentine döner. Iğdır'ın tarım alanında gerçek değerlerine ulaşmasını istiyoruz. Bu Iğdır'a has bir özelliktir. Biz bu işe talibiz. Geçen yıl denedik ve bu yılki verimden memnunuz. Önümüzdeki yıl 5 bin dönüm yer ekmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

Iğdır, tekstil kenti olacak

Üreticilerden Salih Zeki de pamuk yetiştiriciliği sayesinde Iğdır'ın sosyoekonomik yapısının değişeceğini dile getirdi. Pamuk yetiştiriciliğinin batıya göçü de önleyeceğini düşündüğünü ifade eden Zeki, şöyle konuştu:"Iğdır topraklarında yeni cins tohumlar denendi ve güzel sonuçlar alındı. 2017 yılında daha geniş arazilerde ekim yapılacak. Pamuk ekimi yaygınlaşacak. Biz dünyanın birçok yerinde bu işin öncülüğünü yaptık. Burada yetiştiriciliği yaygın hale getirmeyi hedefliyoruz. Pamuk üretiminin Iğdır'da yaygın hale gelmesi durumunda burada bizim de öncülüğünü yapacağımız çırçır fabrikaları ve yan tesis olan, ayrıştırılan çekirdekten yağ üretimi, çıkan küspeden yem üretimi ve iplik üretimi ile dokuma yapacak tesisler kurulacaktır. Bu da buranın ekonomik anlamda kalkınması için önemli bir rol oynayacaktır. Iğdır artık göç veren bir il değil, göç alan bir olma özelliğine sahip olacak. Bu 10 yıl içerisinde yapılacak bir plan çerçevesinde yürütülecek büyük bir projedir. Ben Iğdır'ın ileride bir tekstil kenti olacağına bütün kalbimden inanıyorum."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...