İşsizlik ocakta yüzde 13'le zirve yapmıştı

Düzenleyen:
İşsizlik ocakta yüzde 13'le zirve yapmıştı

Ekonomi Haberleri

Geçen yıl yaşanan darbe girişimi ve terör sebebiyle yavaşlayan ekonominin yüzde 13’e yükselttiği işsizlik, istihdam seferberliği ile yüzde 10,5’e geriledi. Yaz aylarında ise tek hane bekleniyor...

Türkiye’de işsizlik oranı, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 puan yükselerek yüzde 10,5’ye çıktı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişi oldu. Geçtiğimiz yıl darbe girişimi ve terör olayları sebebiyle artan işsizlik, Ocak 2017’de yüzde 13 ile zirve yaptıktan sonra, ‘bir yılda 2 milyon yeni istihdam’ hedefiyle başlatılan istihdam seferberliği ile iş yerlerinin eleman alımı arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bu sayede, ocak ayında yüzde 13 olan işsizlik, nisan ayında yüzde 10,5’e geriledi. Rakam, 2016’nın mayıs ayına göre 1.2 puan artışa işaret etti. Rakamlara göre nisan ayında işsiz sayısı, geçen yılın aynı ayına göre 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişiye ulaştı. Açıklanan işgücü rakamlarına göre, istihdam edilenlerin sayısı nisanda geçen yılın aynı dönemine göre 519 bin kişi artarak 28 milyon 157 bin kişi oldu. İstihdam oranı yüzde 47,2’de kalırken, işgücüne katılım oranı yüzde 52,2’den yüzde 52,7’ye çıktı. Yani ‘çalışacağım’ diye iş aramaya başlayanların sayısı arttı. Bu dönemde tarım dışında çalışan sayısı 550 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 18,9’u tarım, yüzde 19,1’i sanayi, yüzde 7,8’i inşaat, yüzde 54,3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

İşsizlik ocakta yüzde 13'le zirve yapmıştı

EĞİTİMLİ KADIN ÇABUK İŞ BULUYOR

İşsizlik rakamlarının ardından Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da bülten yayınladı. Buna göre, istihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grup, 11 milyon 513 bin kişi ile ev kadınları. Yüksekokul mezunu olmak, kadınların istihdam şansını yüzde 20-30’lardan yüzde 60’a yükseltiyor. 

 

4 AYDA İSTİHDAM ARTIŞI 1.5 MİLYONA KOŞUYOR

İş dünyası kapasite artırdı, eleman aldı, daha çok üretip daha çok sattı ve 2016’da yaşanan onca badireden sonra bütün dünyayı şaşırttı. Şubat ayında başlatılan ve yeni alınan her işçi için işverene destek verilen istihdam seferberliği kapsamında 4 aydaki istihdam artışı 1,5 milyona dayandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat 2017’de 2 milyon yeni istihdam hedefiyle başlattığı seferberliğin ardından, yılın ilk 4 ayında 1 milyon 488 bin kişiye ek istihdam sağlandı. Böylece, darbe girişiminin yapıldığı 2016 temmuz ayında 3 milyon 324 bin olan işsiz sayısı 3 milyon 287 bine düştü ve darbe girişimi öncesi seviyeye gelinmiş oldu. İstihdamda; hizmetlerde 223 bin, inşaatta 183 bin ve sanayide 26 bin artış yaşandı.

"İŞSİZLİK DÜŞMEYE DEVAM EDECEK"

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, işsizliğin düşmeye devam edeceğini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini değerlendiren Canikli, “Ekonomimizin güçlü büyüme performansı istihdam üreten bir büyümedir” ifadesini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...