HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Denizi kirletene 5 kat fazla ceza

Düzenleyen: /
Denizi kirletene 5 kat fazla ceza
Murat Kurum, Çevre Bakanı, Haber

EKONOMİ Haberleri

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sıfır atıkla ilgili önemli bir düzenleme yaptıklarını kaydederek, buna teşvik verip, depozito uygulaması getirdiklerini anlattı.

Daha önceki yıllarda su, süt şişelerinin biriktirildiğini, bunların depozitolarının alındığını anımsatan Kurum, şimdi ise bu şişelerin toplanma ihtiyacının hissedilmediğine işaret etti. Teklifte, buna ilişkin hükümler bulunduğunu aktaran Kurum, plastik poşet konusunun da önemli olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalara göre 2050 yılında plastik atık miktarının denizlerdeki balık miktarını geçeceğini kaydeden Bakan Kurum, “Bu önemli bir veri. Pet şişe 400 yıl, cam şişe 4 bin yılda, metal kutu 10 yılda, plastik poşet 100 yılda geri dönüştürülüyor ve plastik poşeti geri dönüştürebilmenin maliyeti ürettiğinizden daha fazla. Yılda yaklaşık 30, 35 milyar adet plastik poşet tüketiyoruz” dedi. Foça’daki deniz kirliliğinin temizlenmesi için 25 milyon lira bedel harcandığını hatırlatan Kurum, deniz kirliliğine neden olan firmalara, gemilere cezai işlemin miktarını 5 kat artıracaklarını ifade etti. Kurum, 2019’dan itibaren başlayacak düzenlemeyle poşetlerden 25 kuruş ücret alınacağını belirterek, 2025 yılına kadar yıllık kişi başı poşet tüketimini 40’a düşürüp, yüzde 90 tasarruf sağlamayı hedeflediklerini anlattı. 

MAĞDURİYETLER ENGELLENECEK

Kurum’un açıklamalarında öne çıkan diğer konular ise şöyle:

Bugün için 5-5,5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor. 2025’te 7,5 milyon yapıya ulaşıyor. Bizim bunları bir an önce dönüştürmemiz şart. 2012’den beri yaklaşık 550 bin konutun dönüşümü sağlandı.

Geçmişte yüksek binalar ihtiyaçtı ama bugün baktığımızda şehirlerimizin silüetini bozan, bilhassa kentsel dönüşümde, yüksek binaları biz istemiyoruz. Belediye başkanlarımıza şunu söylüyoruz, yüksek katlı bina kesinlikle istemiyoruz.

Kentsel dönüşümde ‘tamamlama sigortası’ veya Bakanlığın belirlediği bir yeterliliği sağlaması gerekiyor. Bu yeterliliği sağlayan firmalar dönüşüme girecekler. Vatandaşlarımızın bu noktadaki mağduriyetini de engellemiş olacağız.

Sıfır Atık Projesi’ni 2023’te tüm Türkiye’de uyguladığımız zaman yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlayacağız.

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...