Karadeniz gazı ekonomiye yansımaya başlıyor: 4,3 milyar TL kasada kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Karadeniz gazı ekonomiye yansımaya başlıyor: 4,3 milyar TL kasada kaldı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Doğalgazda yerli ve millî üretim hız kesmeden devam ediyor. Karadeniz’den üretilen gazın miktarı üç ayda 284 milyon metreküpü aşarken, böylece yaklaşık 4,3 milyar lira devletin kasasında kaldı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - EPDK’nın Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu’na göre; eylülde Zonguldak’ta 74 milyon 714 bin metreküp doğalgaz üretildi. Karadeniz gazının çıktığı Zonguldak’ı 19 milyon 873 bin metreküp üretimle Tekirdağ, 9 milyon 734 bin metreküp üretimle Kırklareli takip etti. Üretimin yüzde 67,58’i Zonguldak’tan yapılırken, yüzde 17,98’i Tekirdağ, yüzde 8,80’i de Kırklareli’den yapılmış oldu. İki aydır Karadeniz gazından günde 3-4 milyon metreküp üretim yapılıyor. Buna göre, son üç ayda Karadeniz’den üretilen gazın miktarı 284 milyon metreküpü aştı. Böylece, üç ayda yaklaşık 4,3 milyar lira Türkiye’nin kasasında kaldı.

GÜNLÜK 150 MİLYON LİRA 

Gazın hâlen basınç ve kaliteyle ilgili teknik testlerden geçirildiği ve bu sebeple sisteme verilen miktarın kademeli olarak artırıldığı ifade edildi. Sisteme verilen gazın yıl sonuna kadar 10 milyon metreküpe çıkarılacağı öğrenildi. Sakarya Gaz Sahası’ndaki faz-1 üretimde ilk hedef olan 10 milyon metreküpe çıkarıldığında, bugünkü fiyatlar bazında günlük 150 milyon lira Türkiye’nin kasasında kalacak. Hükûmet, hâlihazırda vatandaşların 25 metreküpe denk gelen doğalgaz kullanımlarını ücretsiz olarak karşılamaya devam ederken, Karadeniz’de şu an ulaşılan günlük 4 milyon metreküplük doğalgaz üretimi, 1,5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacına yetiyor.

İLK FAZDA 10 KUYU 

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi iki fazda yürütülüyor. Projenin ilk fazı için deniz altında 10 kuyu açılmıştı. Deniz tabanında yer alan üretim tesisi, 22 bin kilometrekarelik alana yayılmış durumdaki 10 kuyudan çıkarılan doğalgazı bir araya toplayarak karaya aktarıyor. Projenin ilk fazında günlük 10 milyon metreküp gaz üretilmesi planlanıyordu. Bu senenin sonuna kadar sisteme verilen gaz miktarının 10 milyon metreküpe ulaşmasıyla projenin ilk fazı da tamamlanmış olacak. Bu arada, ikinci faz için çalışmalar da devam ediyor. İkinci fazda üretimin günlük 40 milyon metreküp düzeyine çıkarılması hedefleniyor. İkinci faz çalışmaları da üç yıl içinde tamamlanacak. 2025’te Türkiye’ye gelecek yüzer platform da ikinci fazdaki üretime destek verecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...