Kıtlığa karşı verimli gübre

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kıtlığa karşı verimli gübre

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Üniversite yıllarında bir araya gelen dört kadın girişimci toprakta bulunan mikroorganizmaları laboratuvar ortamında geliştirerek gübre hâline getirmeyi başardı. Bitki verimini iki katına çıkaran gübrede yıl sonuna kadar endüstriyel üretimin başlaması bekleniyor

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Kadın girişimciler Büşra Yılmaz, Tuğçe Nur Erçetin, Züleyha Demirci ve Sultan Gül, ürettikleri gübre ile tarımda kıtlığın önüne geçmeye hedefliyor. Toprakta bulunan mikroorganizmaları laboratuvar ortamında geliştirerek gübre hâline getirmeyi başaran girişimciler, böylelikle toprak alanlarının azalmasına rağmen daha fazla verimle daha fazla ürün elde edilebilmesini amaçlıyor.

2019’da çalışma grubu atölyesinde bir araya gelen girişimcilerden Sultan Gül “Hepimiz başka üniversitelerdeydik. Bizi bir araya getiren şey mikrobiyotik çalışmalardı, mikrobiyotiğe ilgi duyuyorduk. Atölyeyi projeyle kapatalım istedik. Tamamen tarımla ilgili olması gerektiğini düşündük. Tarım en büyük kanayan yaramızdı” dedi.

“İKİ KATI VERİM ALINDIĞINI GÖRDÜK”

Tarımda sürdürülebilirlik alanında çalışmalara başladıklarını anlatan Gül “Doğaya saygı bizim için çok önemli. Ürün içerisinde bitkiyi besleyen, hastalıklardan ve zararlılardan koruyan bazı organizmalar var. Bitki hormon öncüleri bulunuyor. Bunlar da bitkinin beslenmesini ve korunmasını sağlıyor. Biz buna ‘üçlü etki’ diyoruz. Burada önemli olan bitkinin hızlı büyümesi değil, bitkiden daha fazla verim alabilmek. Biz ilk ürünümüzü nohut bitkisinde denedik. Ürünü verdiğimiz bitkilere baktığımızda yaprak, çiçek sayısı ve boy uzunluğu açısından iki katı kadar fark gördük. Bizim bir diğer amacımız da, çiftçinin daha az parayla daha fazla verim elde etmesini sağlamak” diye konuştu.
Afetlere karşı Türkiye’nin hazır olması gerektiğini, kıtlığın da yavaş ilerleyen bir afet olduğunu dile getiren Gül “Sularımız tükeniyor, diyoruz ancak hâlâ kontrolsüz kullanım söz konusu. Bu da giderek kıtlığa ve kullanılabilir tarım arazilerinde azalmaya sebep oluyor. Topraklarımızın değeri kayboluyor, üretkenliği ve verimliliği azalıyor. Bunun en temel nedeni de kullanılan kimyasallar. Kimyasallar toprağa, havaya ve suya karışarak ekosisteme ciddi zararlar veriyor ve verimi bozuyor. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Türkiye’de ekilebilir alanların yüzde 80’inin kullanılamaz duruma geleceği öngörülüyor. Buna karşı tedbir almayı ve önüne geçmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ UZAYDA TARIM”

Şubat ayında TÜBİTAK’tan aldıkları destekle şirketleştikleri söyleyen Sultan Gül, hedeflerinin sırasıyla verimli tarım, topraksız tarım ve uzayda tarım olduğunu vurguladı. Gül, konuşmasına şöyle devam etti: Konya, İstanbul, Samsun pilot illerimizden. Çalışmalarımızı endüstriyel üretime yönelik de yapmaya başladık. Ürünün izinlerini aldıktan sonra büyük çaplı endüstriyel üretime geçmeyi planlıyoruz. Uzay tarımı da şu an geliştirdiğimiz projelerin ileri aşamalarındaki ayağı olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ömer 3 Eylül 2023 11:35

Gübrenin adı neymiş

Sonraki Haber Yükleniyor...