Kredi kartı nakit avans kalktı mı? Fuat Oktay gerekçesini açıkladı: "Amaç dar gelirliyi korumak"

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kredi kartı nakit avans kalktı mı? Fuat Oktay gerekçesini açıkladı: "Amaç dar gelirliyi korumak"

Ekonomi Haberleri

Kredi kartı nakit avans kalktı mı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kamuoyunun gündeminden düşmeyen konuya açıklık getirdi. Amacın dar gelirliyi korumak olduğunu belirten Oktay, teknik düzenleme yapıldığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), salı günü bireysel kredi kartlarıyla yapılan nakit avans çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olma şartı getirildiğini duyurdu. Merkez Bankası'nın bu hamlesinin ardından bankalar kredi kartına nakit avansı kapattı ve esnek hesap limitlerini düşürdü. Bankaların bu hamlesi kamuoyunun gündeminde yoğun olarak konuşuldu. Tartışmaları beraberinde getiren konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Danışmanı Fuat Oktay, açıklama yaptı.

Habertürk’te Kübra Par’ın gündeme dair sorularına cevap veren Fuat Oktay, nakit avansın kaldırıldığına dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Oktay, bunun teknik bir çalışma olduğunu ve üst gelir grubu için yapıldığını vurguladı. Kredi kartıyla yastık altı altın ve döviz gibi yoğun bir yatırımın yapıldığını belirten Oktay şunları söyledi:

"Olay şu; dar gelirli vatandaşları muaf tutarak, 50 bin TL'nin üzerindeki kredi kartlarında yoğun olarak oradan ücret alınıp, altın alma, döviz alma gibi ekonomiye katkı vermeyen yastık altı diye ifade ettiğimiz ekonominin dışına kaynağıyla ilgili.

Bu teknik çalışma. Üst gelir grubu için bu. Kredi kartıyla gidip alıp yastık altı yatırım yapılmasının anlamı yok.

Oradaki bir kısıtlama, onun dışında bir şey değil. 50 bin TL üzerinde limiti olanlar için geçerli. Bir de kredi kartını taşıyan bankalarla ilgili limit var. Kredi limitini çok aşmış. Kulllanmaması gereken kredi limitine diyor ki 'hayır sağlam gitmek zorundasın, aştığında sana sınırlama getiririm' diyor. Vatandaşımızı direk ilgilendiren bir husus değil"

Kaynak: Habertürk

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...