Yerli gübre üretimi için dev yatırım

Yerli gübre üretimi için dev yatırım

EKONOMİ Haberleri

Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle gübre maliyetleri 2021’in Mayıs ayından bu yılın mayıs ayına kadar geçen bir yıllık sürede yüzde 236 arttı. Küresel fiyatlardaki bu durumu dikkate alan hükûmet, gübre ile ilgili yatırımlara hız verdi. Bu kapsamda Zonguldak’a yapılacak gübre üretim tesisi yatırımına Cumhurbaşkanı Kararı ile proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırıldı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ | ANKARA

Karara göre, fabrikaya gümrük vergisi muafi yeti, KDV istisnası, KDV iadesi, yüzde 100 vergi indirimi, azami tutarı olmaksızın 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği ve azami 74 milyon lira tutarında nitelikli personel desteği sağlanacak. Yatırım, ‘tamamı yeni yatırım’ niteliğinde değerlendirilecek. Filyos Endüstri Bölgesi’nin ciddi yatırımların dan biri olan tesis, Tosyalı Gübre Sanayi AŞ tarafından hayata geçirilecek. Kurulacağı arazi ocak ayında 49 yıllığına söz konusu şirkete tahsis edilen yatırım, 4 yılda tamamlanacak.

Gübre üretim tesisinin toplam sabit yatırım tutarı ise 31,5 milyar lira olarak öngörüldü. Dev yatırım hayata geçtiğinde 50’si nitelikli personel olmak üzere 1.020 kişilik ilave istihdam sağlayacak. Ayrıca fabrikada yılda 581 bin ton üre, 660 bin ton kalsiyum amonyum nitrat, 330 bin ton diamonyum fosfat, 224 bin granül amonyum sülfat ve 60 bin ton da potasyum nitrat üretilecek. Öte yandan Rekabet Kurumunun 7 ayrı gübre fabrikasına yönelik ‘kartelleşme’ soruşturması sürerken, hayata geçirilecek yeni gübre üretimi yatırımlarının piyasayı dengelemesi ve muhtemel kartelleşme faaliyetlerini önlemesi bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...