THK'daki usulsüzlük iddialarına dava

/ Kaynak: AA
THK'daki usulsüzlük iddialarına dava

EMLAK Haberleri  / AA

THK'daki usulsüzlük iddialarına ilişkin kurumun eski Başkanı Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 2'si Fransız 41 kişi hakkında dava açıldı.

Türk Hava Kurumundaki (THK) usulsüzlük iddialarına ilişkin kurumun eski Başkanı Osman Yıldırım ve oğlu Emre Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 2'si Fransız 41 kişi hakkında dava açıldı.


Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Saran Savunma Limited Şirketi, THK Havacılık Vakfı'na bağlı Gökçen Havacılık AŞ, Betaz Havacılık Limited Şirketi, THK Derneğine bağlı Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi'nin ortaklık payı olan Göksar Adi Ortaklığının 25 Ocak 2013'te Sağlık Bakanlığının Türkiye genelinde ve gerektiğinde yurt dışında kullanılmak üzere 17 adet helikopter ihalesine katıldığı ve kazandığı belirtildi.


İddianamede, ihaleyle alınan işin 12 Ağustos 2013-10 Nisan 2019 arasını kapsadığı, ihaleyi kazanan THK Derneği ve THK Havacılık Vakfı iştiraki şirketlerin de dahil olduğu Göksar Adi İş Ortaklığı kapsamında, ihale konusu ambulans helikopterlerin Eurocopter Deutschland GMBH isimli yabancı firmadan temin edildiği kaydedildi.


Danışmanlık kapasitesi yok


Ambulans helikopterlerin, Eurocopter firmasından satın alınmasına doğrudan Osman Yıldırım ve şüpheli Faruk Volkan Yılmazer'in karar verdiği ileri sürülen iddianamede, Yıldırım ve Yılmazer ile Eurocopter adına hareket eden şüpheli Maria Luisa Alberti arasında Eurocopter firmasının tercih edilmesi karşılığında satış hasılatının yüzde 2,5'u oranında komisyon ödenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı öne sürüldü.


THK Başkanı Yıldırım'ın oğlu Emre Yıldırım'ın arkadaşı Hakan Azemoğlu adına firma kurdurularak, Eurocopter Deutschland GMBH firmasıyla sözde danışmanlık hizmeti sözleşmesi imzalanmasının sağlandığı ifade edilen iddianamede, Eurocopter firmasından Azemoğlu'nun firmasına değişik tarihlerde "danışmanlık ücreti" adı altında toplam 2 milyon 732 bin 921 lira "rüşvet" gönderildiği savunuldu.


İddianamede, uluslararası çapta bir firmaya danışmanlık yapma kapasitesinin olmadığı belirlenen Azemoğlu'nun, "danışmanlık ücreti" adı altındaki rüşvet paralarının bir süre sonra Emre Yıldırım'ın ortak ve yöneticisi olduğu şirketten, "eğitim ve danışmanlık hizmeti alıyormuş gibi" faturalandırılarak, bu şirkete aktarıldığı öne sürüldü. Aktarılan paranın bir kısmının şirket ortağı Ali Yavuz Karslıoğlu'nun hesabına gönderildiği, bir kısmıyla da şirkete mal alınarak, rüşvet parasının aklandığı savunuldu.


İddianamede, şirkette ele geçirilen 1 milyon 442 bin 665 lira değerindeki endüstriyel/madeni yağlara el konulduğu belirtildi ve bunların rüşvet ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlamaları dolayısıyla müsaderesi (zor alımı) talep edildi.


Azemoğlu suçunu kabul etti


Vergi Denetim Kurulu Başkent Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı müfettişlerince tanzim edilen raporlarda, Azemoğlu'nun firmasından Eurocopter firmasına, Asay firmasından Azemoğlu'nun firmasına kesilen faturaların rüşvet paralarını peçelemek amacıyla kesildiği tespitine yer verildi. Faturaların sahte olduklarının belirlendiği de iddianamede anlatıldı, Azemoğlu'nun sorgusunda olayları ayrıntılarıyla anlattığı ve suçlamaları kabul ettiği kaydedildi.


İddianamede, müfettişlerin, THK Turizm Limited Şirketi ve THK Üniversitesinden kesilen faturaların da sahteliklerini tespit ettikleri aktarıldı.


THK Derneği Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın, akrabası veya tanıdığı bazı kişileri THK Personel Yönetmeliğine aykırı işe aldığı, görevi gereği kendisine teslim edilen, üzerinde koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan THK Derneğine ait paraları "ücret" adı altında şüphelilerin zimmetlerine geçirdiği, usulsüz işe girenlerin bu suça "azmettiren" sıfatıyla iştirak ettikleri öne sürüldü.


Müfettişler usulsüzlük tespit etti


İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığına bağlı Dernek Denetçilerinin ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin hazırlayarak dosyaya ibraz ettikleri raporlarda, THK Derneği ve THK Havacılık Vakfında birçok usulsüzlük belirlendiği de iddianamede yer aldı, 41 şüphelinin "rüşvet, zimmet, haksız mal edinme, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama, görevi kötüye kullanma, sahte belge düzenlemek suretiyle vergi usul kanununa muhalefet" suçlarından cezalandırılması talep edildi.


İddianamede, Eurocopter (Airbus) firmasının kıdemli Avrupa Satış Müdürü Maria Luisa Alberti ile aynı firmanın Satış ve Müşteri İlişkileri Sorumlusu olan Olivier Lambert ise "rüşvet vermek" ile suçlanıyor. nbsp;

EMLAK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...