Doğal Afet değil! Gaflet uykusu

Doğal Afet değil! Gaflet uykusu

GÜNDEM Haberleri

18 işçinin mahsur kaldığı ocakta son teftişi yapan iş müfettişi, su basma riskini görüp 'sondaj yapın' demiş ancak şirket bu ikazları dikkate almamış.

Türkiye'nin yüreğini yakan Ermenek'teki faciada arama kurtarma çalışmaları 4. gününe girdi. Su baskını sonrası yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın koordinasyonunda hummalı bir çalışma dün de devam etti. Kurtarma ekipleri, 922 kodda bulunan maden ocağının girişinden 800 kota kadar inebildi. Girişten 200 metreye kadar İstanbul'dan getirilen 1.8 ton ağırlığındaki ahtapot adlı pompayla su çekilerek inildi. Söz konusu noktanın yeryüzüne derinliği ise, 122 metre. Balçık engeli yüzünden kurtarma planında revizyona gidildi. 'Ahtapot', tren rayları üzerinden kenara çekildi ve raylar işler hale getirilerek yeryüzünden tahkimat malzemeleri vagonlarla ocağa indirildi. Böylece balçık ve yumuşayan zemin sebebiyle "yeni göçük" ihtimalinin önüne geçildi. Bakan Yıldız, suyun boşaltılması için madenin dışındaki dağdan sondaj çalışması yapılacağını söyledi. Bu arada, facianın perde arkası da aralanıyor. Günler sonra açıklama yapan ocağın işletmecisi Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, kazayı "doğal afet"e bağladı. Açıklamada, "Maden ocağında tüm iş güvenliği tedbirleri alınmış, bu zamana kadar gerekli denetimlerin hepsi yapılmış, hukukun emrettiği şekilde işletilmiştir. Şu anki tek amacımız, emekçi kardeşlerimizin bir an önce güvenle ocaktan çıkarılmasıdır" denildi. İşçilerin yer altında yemek yemelerini "normal bir durum" olarak yorumlayan şirket yetkilileri, "Türkiye'nin bütün maden ocaklarında yemek saatleri içeride kullanılmaktadır ki; buna devlet ocakları da dahildir. Ayrıca Torba Yasa ile getirilen uygulamaların yürürlüğü 2015 yılbaşından itibaren başlayacaktır. Basında çıkan haberler bilgi kirliliğidir" dedi. nbsp;
Ancak ocakta son teftişi yapan iş müfettişi Erdoğan Şeker, şirketi yalanladı. Hazırladığı raporda gerekli 'kontrol sondajı'nın yapılmadığını üç ay önceden haber verdiğini belirten Şeker, "Sondajlar yapılsaydı kazanın önüne geçilebilirdi. Teftişten sonra da ihtarlara uyulmadı. Madende kullanılması gereken çelik burunlu, dayanıklı ayakkabı da yoktu. Mevzuat gereği para cezası kestik. O tarihte kapatma kararı verilmezdi" şeklinde konuştu. Doğal afet açıklamasına Bakan Taner Yıldız da tepki gösterdi: "İşletme sahibi hiç kusura bakmasın. Bu afet falan değil. Bu, olayı geçiştirmek anlamına gelir."
Doğal Afet değil! Gaflet uykusu

UZMANLAR AZALDI
3 vardiya şeklinde sürdürülen çalışmalarda 32'şer kişiden oluşan profesyonel ekipler görev alıyor. Yağmur, çalışmaları daha da zorlaştırıyor. İşçiler için umutların azaldığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Suyu tahliye ettikçe arkasından çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...