Rumuzsuz isimlere tazminat

Rumuzsuz isimlere tazminat

GÜNDEM Haberleri

Yargıtay, Adalet Bakanlığı'nın bir eserinde açıkça ismin belirtilmesini kişilik haklarına saldırı olarak saydı ve tazminat ödenmesine hükmetti

EBRU KARATOSUN

İzmir Adliyesi'nde görev yapan M.T., 2010 yılında Cumhuriyet Başsavcı vekiliyle çalışmak için görevlendirildi. Ancak 8 ay boyunca Başsavcı vekilinin sözlü ve fiziksel taciziyle karşı karşıya kaldı. M.T.'nin Başsavcı hakkında şikâyette bulunması üzerine cezalandırıldı. Olaylar, Adalet Bakanlığının yayınladığı Türk Ceza Kanunu adlı 6 ciltlik eserde yayınlandı. Bunun ardından M.T., psikolojik bunalıma girdii. M.T., yaygın bir kitle tarafından okunduğunu belirterek eseri hazırlayan O.Y., H.T. M.A. ve Adalet Bakanlığı Basın Yayın Dağıtım'ına 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. İzmir 3. Asliye Mahkemesi'nde görülen davada M.T., "Başıma gelen olaylar, bütün aktörlerin isimleri ve benim ismim rumuzsuz şekilde açıkça yazılmış. İffetim tartışılır bir hale geldi. Bir genç kız olarak hayallerim ve geleceğim karardı. Bu sebeple ismimin geçtiği ciltlerin toplatılmasını da istiyorum" dedi. Yerel mahkeme, olayların anlatımında açıkça isim belirtmenin kitap içeriğine bir fayda sağlamadığı gibi, olayın hassasiyeti ve Türk toplum yapısı da göz önünde tutulduğunda davacının kişilik haklarını zedelediğini vurguladı. Mahkeme, davacı M.T.'ye 5 bin TL manevi tazminat ödenmesini hükmetti. Hüküm, davalılar tarafından temyiz edildi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını davalıların olaydan sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle bozdu. Ancak yerel mahkeme ilk kararında direndi. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin verdiği kararı isabetli bularak onadı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...