'Çatışma yok, infaz var'

/ Kaynak: AA
'Çatışma yok, infaz var'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı: 'Çatışma ihtimali burada düşük gözüküyor. İnfaz ihtimali daha yüksek'

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı, Mısır'da güvenlik güçlerince düzenlenen baskında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerinin öldürülmesine ilişkin, "Çatışma ihtimali burada düşük gözüküyor. İnfaz ihtimali daha yüksek" dedi.
Prof. Dr. Hancı, Mısır'da güvenlik güçlerinin 1 Temmuz'da düzenlediği baskında öldürülen İhvan üyesi 9 kişi ile olay yerine ait fotoğrafların Mısır İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanmasının ardından, söz konusu fotoğrafları AA muhabirine değerlendirdi.
Hancı, fotoğrafların çok yeterli olmamasına rağmen üniversitedeki diğer adli bilimcilerle de görüşerek fotoğrafları analiz ettiklerini söyledi.
Fotoğraflarda 4 kişinin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Hancı, tek olarak yer alan ve 2 numara ile işaretli kişinin muhtemelen önden vurulduğunu anlattı.
Bu kişinin önünde otomatik tüfek ve tek bir kovan bulunduğunu belirten Hancı, şöyle konuştu:
"Ancak o kovan da bu silaha ait değil. Bu muhtemelen bir tabancaya ait mermi kovanı. 7,65 ya da 9 milimetrelik olabilir. Onun ayrımını buradan yapamıyoruz ancak bir tabanca kovanı. Öldürülen kişiye ait olduğu öne sürülen silaha ait şarjörde mermiler var. Otomatik silahın kovanı daha büyük. Dolayısıyla fotoğraflara yansıyan tek kovan buraya ait değil. Bundan nasıl bir yorum yapabiliriz, buradan bir ateşleme olmamış. Çünkü etrafta otomatik silahın kovanları yok. Yakından yüzüne doğru ateş edilmiş. O ateşlenen silahın da kovanı buraya düşmüştür diye bir yorum yapabiliriz. Böyle bir olasılık gözüküyor."
"İkinci ve üçüncü şahısların yanında bulunan silahlarda sanki öylesine konulmuş gibi bir görüntü var. Etrafta bunların ateş ettiğine dair hiçbir belirti yok. Ön tarafı göremiyoruz ama bu kişiler ense ve sırtından, yani arka tarafından vurulmuş. Dördüncü şahsın da sadece ayağı görülüyor" değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Hancı, "İki resimde de silahlar sanki yanlarına görüntü olsun diye konulmuş gibi görülüyor" dedi.
- "Kan göllenmesini bekleriz"
Prof. Dr. Hancı, "Başka bir yerde vurulup buraya getirilmiş olabilirler mi?" sorusu üzerine, "Olabilir. Böyle bir vurulmada daha çok kan göllenmesini bekleriz. Vurulan bir kişiden çok miktarda kan çıkmasını bekleriz. Halbuki olay mahallinde bir kan göllenmesi yok. Kan şahsın önüne akmış ancak bu kanın yere de akmasını bekliyoruz, böyle bir şey yok. Silahlar da sanki yanlarına konulmuş ve öyle poz verilmiş gibi" ifadesini kullandı.
İnsan vücudunun hareketli bir hedef olduğuna değinen Hancı, "Hareket halindeyken birçok yerden vurulabilir. Bu şahıs arkadan vurulmuş gibi gözüküyor. Bu bir infaz da çatışma da olabilir ama çatışma ihtimali burada düşük gözüküyor. İnfaz ihtimali daha yüksek. Yerde kan göllenmesi yok. Burada vurulmuş olsalardı daha fazla kan olmasını bekleriz" diye konuştu.
Hancı, "Fotoğraflarda 4 kişi gözüküyor. 4 kişinin olduğu yerde çok miktarda kan göllenmesinin olmasını bekleriz. Bunlar bir çatışma fotoğrafı olsaydı yerlerde kovanlar olması ve etrafa kan sıçraması gerekirdi. Hiçbir kan sıçraması da yok. Duvarlarda kurşun izi yok. Tek bir kovan tespit ettik, o da tabanca kovanı" dedi.
- "Silahlar cesedin çok yakınında"
Fotoğraflarda olay yeri inceleme ekiplerinin kullandığı işaretlerin bulunduğunu aktaran Hancı, "Cesetler taşınmış olabilir ancak fotoğraflarda olay yeri inceleme ekiplerinin kullandığı numaralandırma ve işaretlemeler var. Dolayısıyla cesetler taşınmamış, hiçbir delile dokunulmamış olmasını bekleriz. Çatışma olsa bittikten sonra ekipler çekilir, olay yeri inceleme gelir. Olay yerine dokunulmaz. Ceset öldüğü yerde bırakılır. Olay yeri incelemenin mantığına aykırı" değerlendirmesinde bulundu.
Hancı, bu fotoğraflardan kesin yargılara ulaşılamayacağını ancak "infaz" olasılığının yüksek olduğunu aktararak, şunları söyledi:
"Silah da böyle kalmaz kişinin yanında. Sanki bu silahlar özellikle konulmuş gibi. İnsan vurulduğu zaman mermi darbesinin şiddetiyle silah elinden fırlar gider. Silahların bu kadar yakında olmasını çok beklemeyiz. Çünkü bir kişi vurulduğunda öyle bir darbe olur ki elindeki silahın fırlamasını bekleriz. Kendisinden biraz daha uzağa düşmesini bekleriz. Hadi birinin yanında ikisinin de bu kadar yakınında olması olasılığı düşük. Sanki oraya konulmuş gibi bir izlenim alıyoruz. Öldürülenler yan yana. Bir araya getirilip fotoğrafları da çekilmiş olabilir. Öyle bir olasılık da var. Bu fotoğraflardan anladığımız bu kadar."
Mısır'da emniyet kaynakları, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'nin 6 Ekim bölgesindeki bir evde "aranan bazı kişilerin" bulunduğunu tespit ettiğini, söz konusu eve baskın için harekete geçildiği esnada "içeriden ateş" açıldığını ve çatışmada, aralarında eski milletvekili Nasır el-Hafi'nin de olduğu 9 kişinin öldüğünü iddia etmişti.
İhvan kaynakları ise söz konusu kişilerin ateş açtığı iddiasını yalanlayarak, "boş ve geçersiz bazı nedenlerden dolayı arandıkları için saklanan" üyelerinin silahsız olduğunu ifade etmişti.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...