'Soma Davası'nda önemli gelişme

/ Kaynak: İHA
'Soma Davası'nda önemli gelişme

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Soma davasında müşteki avukatlarından Murat Kemal Dürüst'ten çarpıcı açıklamalar...

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davasında müşteki avukatlarından Murat Kemal Dürüst, aralarında Alp Gürkan ve Halit Evinç'in de yer aldığı ve Cumhuriyet Savcısı tarafından haklarında takipsizlik kararı verilen 39 kişinin yargılanması için Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvurunun kabul edilmesi halinde sanık sayısının 84 kişiye yükseleceğini söyledi. Dürüst, ayrıca başvurularının kabul edilmemesi halinde davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını belirtti.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma maden kazası ceza davasının 3'üncü duruşmasının ilk günü tamamlandı. İlk gün Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın sorgulanması tamamlanırken, şirketin genel müdürü Ramazan Doğru'nun sorgulanması yarım kaldı. Duruşma yarın sabah 09.00'da Ramazan Doğru'nun müşteki avukatları tarafından sorgulanması ile devam edecek.
MAHKEME BAŞKANININ "KES BE" TEPKİSİ
Can Gürkan'ın sorgulanması sırasında sık sık maden şehidi ailelerinin sözlü sataşmalarda bulunması mahkeme heyetini, müşteki avukatlarını ve sanık avukatlarını karşı karşıya getirdi. Mahkeme Başkanı'nın şehit madenci yakınlarından birini susturmak için "Kes be sesini" şeklinde hitap etmesine sinirlenen müşteki avukatları "Maden şehidi ailesine gelince 'sus artık be', Can Gürkan'a gelince 'Can Bey.' Böyle bir yaklaşımı kabul edemeyiz" şeklinde itiraz etmesi üzerine salonda kısa süreli gerginlik yaşandı. Mahkeme başkanı da kimseye farklı bir muamele yapmadığını ve duruşmanın yürüyebilmesi için yargılamaya müdahale edilmemesini istedi.
EĞİTİM ÇİZELGESİ İSTEĞİ
Müşteki avukatlarından Mehmet Aydın ise kazanın olduğu 13 Mayıs 2014 tarihinde Celal Bayar Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında eğitimde gözüken işçilerin cesetlerinin madenden çıkarıldığını belirterek Can Gürkan'a bu durumdan haberi olup olmadığını sordu. Can Gürkan ise bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi. Avukat Mehmet Aydın konunun araştırılması için Celal Bayar Üniversitesi'nden 13 Mayıs 2014 tarihli eğitim çizelgesinin mahkeme tarafından istenmesini talep etti.
DURUŞMA YARINA ERTELENDİ
Can Gürkan'ın sorgulamasının tamamlanmasının ardından şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun sorgulanmasına geçildi. Cumhuriyet Savcısı ve sanık avukatları tarafından sorgulanan Ramazan Doğru'nun müşteki avukatları tarafından sorgulanmasına yarın sabah 09.00'da devam edilecek.
"KANDIRILDIKLARINI İFADE ETTİLER"
Duruşmayı takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, duruşma bitiminde şunları söyledi: "Soma'da o madenin ısındığını, her geçen gün tehlikenin büyüdüğünü, havalandırma ile ilgili zaafiyetin haf safhaya ulaştığını, eğer bu madende tedbir alınmazsa büyük bir facia yaşanacağını bana onlarca madenci telefon açarak söylüyor ve madende çok terlediklerini, baş ağrısı çektiklerini söylüyorlar ama öyle şeyler var ki; finans planlamalarından bahseden, çalışanlarına değer verdiklerinden bahseden birisi, bu olayların hiçbirinden haberinin olmadığını, bu maden ocağını bir önceki devreden ilgili şirketin devir gerekçesi olarak burada karşı karşıya kalınacak facianın telafisinin maddi manevi zararlarının mümkün olmayacağını söylüyordu. Öyle bir noktaya gelindi ki; masum olduklarını, adeta bir önceki şirket tarafından kandırıldıklarını ifade etti. Bir önceki şirketin yetkilileri, bunları bilememelerinin mümkün olmadığını, buranın risklerini bile bile devraldıklarını söylüyor." nbsp;

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...