Tuğrul Türkeş, bakan olunca babasının partisinden ihraç edildi

Tuğrul Türkeş, bakan olunca babasının partisinden ihraç edildi

GÜNDEM Haberleri

Tuğrul Türkeş'in ihracı ile HDP Meclis'te 3. parti oldu. Bu durum Genel Kurul'daki oturma düzenini bile değiştirebilir.

Seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen AK Parti Lideri Ahmet Davutoğlu'nun hükümete katılma davetini, partisinin muhalif duruşuna rağmen kabul eden Tuğrul Türkeş dün partisinden ihraç edildi. Türkeş, MHP tarafından 26 Ağustos'ta tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edilmişti. 7 gün geçmesine rağmen Türkeş'in yazılı ya da sözlü savunmasını yapmadığını belirten parti yetkilileri, bu nedenle Merkez Disiplin Kurulu'nda ihraç kararını verdiklerini açıkladı. Tüzüğe göre Türkeş savunmasını, süresi içinde yapmadığı için "savunma hakkından vazgeçmiş" sayılıyor. Türkeş savunmasını yapmış olsaydı, Merkez Disiplin Kurulu, konuyu en geç iki ay içinde görüşerek karara bağlayacaktı.Türkeş, Merkez Disiplin Kurulunun kararına tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edebilecek. Kurul, başvuru yapılması halinde itirazı en geç 15 gün içinde sonuçlandıracak. Türkeş'in, partideki itiraz yollarını kullandıktan sonra nihai karara karşı 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesine başvurma hakkı da bulunuyor.
İhraç kararı, MHP'nin TBMM'deki sandalye sayısına da yansıdı. Türkeş, MHP'nin aldığı "kesin ihraç" kararıyla "Ankara bağımsız milletvekili" haline gelirken, MHP'nin 80 olan milletvekili sayısı da 79'a indi. Bu durum, 7 Haziran seçimleri sonrasında TBMM'de eşit üyeyle temsil edilen MHP ve HDP dengesini, HDP lehinde bozdu. HDP, resmen TBMM'nin 3. büyük partisi haline geldi.
Vekil sayısının değişmesiyle birlikte Meclis Genel Kurulu'ndaki oturma düzeninde de değişiklik gündeme gelebilir. Partiler Genel Kurul'da, temsil oranlarına göre sağdan sola doğru oturuyor. Olağanüstü bir durum olmazsa, TBMM'nin de 1 Kasım seçimlerine kadar sadece bir kez, 1 Ekim'de "Yeni yasama yılının başlangıcı" vesilesiyle toplanması bekleniyor. Sadece bir oturum için, TBMM'de vekillerin oturma düzeninin değişip değişmeyeceğine ise, TBMM'de karar verilecek.
Başbakan Yardımcısı Türkeş, önceki gün düzenlediği basın toplantısında "Ben MHP mensubuyum ve seçim hükümetinde de olsa partimi iktidar yaptım. Kimse beni bundan dolayı partimden atamaz. İlla ki atılmam gerekiyorsa buna ülkücü camia karar vermelidir" ifadelerini kullanmıştı. Bahçeli ise "Türkeş'in gidişi MHP'ye oy kaybettirir mi?" sorusuna, "Bir dağa bir serçe konsa dağ ne kazanır, bir dağdan bir serçe kalksa dağ ne kaybeder? Bilmem anlatabildim mi?" cevabını vermişti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...