Hacda çok acı bilanço!

Hacda çok acı bilanço!

GÜNDEM Haberleri

Mekke'de vincin altında kalan 4 vatandaşımız öldü, bir diğeri kayıp. 19 Türk yaralının durumu iyiye giderken, Diyanet kayıplar “hükmi şehit” dedi.

Osman SAĞIRLI - MEKKE - Kâbe'de meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybeden Kazım Ekrem, Şükrü Kocatepe, Kadir Gökmen ve Ramazan Özmen ile kayıp olan Erol Karağaçlı'nın evine ateş düştü. Trabzonlu hacı adayı Erol Karağaçlı'nın (61) oğlu Bahadır Karağaçlı, babasıyla en son kaza günü telefonla görüştüğünü belirterek, “Bana, 'Tavafa gidiyoruz, her şey çok güzel oğlum, bol bol dua ediyoruz' dedi. Hacca gitmek için 9 yıl sıra beklemişti. Her şey Allah'tan” diye konuştu. Bahadır Karağaçlı, faciada yaralanan annesi Feride Karağaçlı'nın hastanede tedavi altında olduğunu belirterek, “Kardeşimle, annemin yanına gitmek istiyoruz. Bu konuda devlet büyüklerimizin bize yardımcı olmasını istiyoruz” diye konuştu. Resmi makamlar, eşinin öldüğünü söylediği Karağaçlı'nın durumunun henüz belli olmadığını duyurdu. Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, bu tür kazalarda hayatlarını kaybedenlerin “hükmi şehit” kabul edildiğini açıkladı. 

9 YIL GİTMEYİ BEKLEMİŞTİ...
Mescid-i Haram'daki genişletme çalışmalarında kullanılan vincin devrilmesi sonucu meydana gelen facianın büyüklüğü, sabahın ilk ışıklarında daha net anlaşıldı. Felakette kaybolan Erol Karağaçlı, 9 yıldır hac kurasının kendisine çıkmasını bekliyordu. 

TÜRK GÖRGÜ ŞAHİDİ:
GÖREVLİLER CESETLERİN ÜZERİNİ HEMEN KAPATTI
Mekke'de fırtına sonrası yıkılan vincin yol açtığı kazanın izleri sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı. Devrilen vincin tavaf alanına düşen uzantısının zeminde oluşturduğu hasar giderildi. Bazı mermerlerin değiştiği gözlenen ve say alanının hemen yanındaki yaklaşık 500 metrekarelik bölge ise güvenlik çemberine alındı. Kaza sonrası ibadete kapatılan 2. ve 3. kata sabah namazında da hacı adayları alınmadı. Bölgedeki inşaat çalışmaları da 10 Ekim'e kadar durduruldu. Devrilen vinç, Mescid-i Haram ile Türk hacı adaylarının “Kral Sarayı” olarak adlandırdığı bina arasında bulunuyor. Görgü şahitlerinden Kadir Derli, vincin büyük bir gürültüyle devrilmesi sonucu birçok kişinin kanlar içinde yere yığıldığını ve güvenlik güçlerinin hemen ölenlerin üzerini kapattığını söyledi. 
Faciada yaralanan 19 Türk hacı adayından 11'inin taburcu edildiği öğrenildi. Yaralılar arasında hayati tehlikesi olan bulunmuyor. Faciada yaralanan Türk vatandaşı hacı adayları şunlar: Mehmet Ali Ünal, Nurettin Günaydın, İrfan Okullu, İsa Sarak, Feride Karağaçlı, Hasan Yoldaş, Cennet Kavaş, Mehmet Türkmen, Safiye Yıldız, Habib Barlalı, Yusuf Emsal, Husam İ. Wahheol, Refiye Öret, Abdullah Öresin, Abdulgazi Savaş, Zeki Eldem, Mustafa Boz, Mehmet Aslantaş, Havva Özmen ve Abdullah Üresin.

Yetkililer: Rüzgârın söktüğü ağaçlar devirdi
Suudi yetkililer, ölü sayısının 107, yaralı sayısının ise 238 olduğu bilgisini paylaştı. Suudi Arabistan Sivil Savunma Genel Müdürü Süleyman El Amir, şiddetli rüzgâr ve yağışın ağaçlarını yerinden söktüğünü ve alanda bulunan vinçe çarparak devrilmesine neden olduğunu bildirerek, “Olayda hayatını kaybedenler ve yaralananların hepsi hastaneye götürüldü. Kaza mahallinde başka ölü ya da yaralı kalmadı” dedi. Öte yandan Mekke Bölge Emiri Halid el-Feysal'ın, vinç kazasını araştırmak için bir komisyon kurulması ve sonucunun acilen yetkili mercilere sunulması talimatı verdiği aktarıldı. 

Görmez: Bu belde vinçlerden bir an önce kurtulmalı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kazayla ilgili yaptığı açıklamada gerekli görüldüğü takdirde uçak ambulansların hazır tutulduğunu söyledi. Mekke'deki inşaat çalışmalarının uzun sürmesini eleştiren Prof. Dr. Mehmet Görmez, sözlerine şunları ekledi: “Bu büyük ibadetin artık vinçlerin gölgesinden kurtulması, inşaatın kısa sürede bitmesi en büyük temennimizdir. İnşallah inşaat biter ve bütün dünyadan hacı adaylarımız bu ibadetlerini en güzel şekilde yerine getirirler. Faciada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.” 

TARİHE GEÇEN FELAKETLER
Bu ilk değil

- 1987: Mekke'de Batı karşıtı protestolar yapan 400 İranlı Şii hacı adayı çıkan çatışmalarda öldü.
- 1990: Mekke'de yaya tünelinde çıkan izdihamda, bin 462 hacı ezilerek öldü. Aralarında Türk hacı adayları da bulunuyordu.
- 1994: Şeytan taşlama sırasında meydana gelen izdihamda 270 hacı öldü.
- 1997: Mina'da hacıların kaldığı kampta çıkan yangında 343 hacı feci şekilde hayatını kaybetti.
- 1998: Şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 119 hacı adayı öldü.
- 2001: Yine şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 35 kişi öldü.
- 2003: Şeytan taşlama esnasında 14 hacı ezilerek öldü.
- 2004: Şeytan taşlama bu defa da faciayla sonuçlandı, 244 kişi öldü, yüzlercesi yaralandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...