Diplomasinin sözcüsü kadınlar

Diplomasinin sözcüsü kadınlar

GÜNDEM Haberleri

Büyük ülkelerin, 'sözcü' sıfatıyla diplomasi vitrinine koyduğu isimlerin neredeyse hepsi kadın...

Damla PEKER ARAŞTIRDI
Suriye'deki iç savaş, terör örgütü IŞİD'in eylemleri, Avrupa'yı telaşa düşüren göçmen krizi, ABD ve Rusya'nın Orta Doğu kapışması... Dünya gündemi bu sıralar yoğun. ABD ve Rusya, Suriye üzerinden soğuk savaş oyunları oynarken, diğer ülkeler de safını belirlemiş görünüyor. “Üçüncü Dünya Savaşına mı gidiyoruz?” dedirten bu iki kutuplu mücadele, şimdilik diplomatik dille yapılıyor. Bilinçli bir tercih mi yoksa tesadüf mü bilinmez, büyük ülkelerin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin neredeyse hep kadın. Hatta Avrupa Birliği'ndeki sözcülük görevi de kadınlara emanet. Peki ülkelerinin duruşlarını diğer ülkelere yansıtan o kadınlar? Bu göreve nasıl getirildiler. İşte diplomasinin söz sahibi kadınları:
Diplomasinin sözcüsü kadınlar
MarIe Harf ve Jen PsakI 
ABD Dışişleri onlardan sorulur

ABD'de Barack Obama'nın 2008'deki başkanlık  kampanyasına büyük katkı sağlayan Jen Psaki ile CIA tecrübesi sonrası ekibe katılan Marie Harf, dünyanın en çok tanıdığı  iki sözcü. Geçmişte John Kerry'nin başkanlık kampanyasında da boy gösteren Psaki, Obama seçimleri kazandıktan sonra ilk olarak 'milletvekili basın sekreteri' olarak Beyaz Saray'da görev aldı. 2013'te de Psaki, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü oldu. Melih Gökçek ile Twitter'da yaşadığı tartışma sonrası Türkiye'de bir hayli popüler olan Marie Harf ise savunma bakanı Chuck Hagel'ın sözcülüğünü yaptıktan sonra dışişleri sözcü yardımcılığına getirilmişti. Marie Harf, şu an dışişleri bakanı John Kerry'nin 'üst düzey stratejik iletişim danışmanı' olarak görev yapıyor. 
Diplomasinin sözcüsü kadınlar
ATAŞELİKTEN SÖZCÜLÜĞE

AVRUPA UZMANI ÇİNLİ Hua Chunying

45 yaşındaki Chunying eğitimli bir ailenin kızı. Babası eski Çin Disiplin Denetleme Komisyonu Sekreteri. Annesi yerel ilçe müdür yardımcısı. Nanjing Üniversitesinde İngilizce okudu. Mezun olduktan sonra Batı Avrupa Bölümünde memur olarak görev yaptı. 1995 yılında Singapur'da ataşe olarak çalıştı. 2003'den 2010'a kadar Çin Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan Chunying, 2012 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü oldu.

Diplomasinin sözcüsü kadınlar
İLK GÖÇMEN KÖKENLİ KADIN SÖZCÜ

Sawsan Chebli 15 yıl önce alman oldu

Chebli, 1970'li yıllarda Lübnan'dan Berlin'e göç eden Filistinli bir ailenin kızı. 13 kardeşli fakir bir aileden gelen Chebli, yaklaşık 15 yıl önce Almanya vatandaşı oldu. Siyaset bilimleri eğitimi alan Chebli, Alman Sosyal Demokrat Parti'de çalışmaya başladı. 2010 yılında Berlin İçişleri Senatosu'nda raportör olarak görev yaptı. Ardından dışişleri bakanlığı sözcülüğü görevine atanan Chebli, Almanya'da ilk kez göçmen kökenli kadın sözcü oldu.

Diplomasinin sözcüsü kadınlar
RUSYA'NIN TARİHİNE GEÇTİ
Mariya Zaharova 
17 yıldır dışişlerİnde
40 yaşındaki Zaharova, Rusya tarihinde dışişleri bakanlığı sözcülüğüne atanan ilk kadın diplomat. Rusya'nın en prestijli “diplomat üniversitesi” MGIMO'dan mezun olan Zaharova'nın, gazetecilikten Rusya'nın Birleşmiş Milletler temsilciliğinde basın ataşeliğine kadar uzanan başarılı bir kariyeri var. 1998'den beri Rusya dışişleri bakanlığı bünyesinde çalışan Zaharova, 2011'den bu yana ise Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç'in yardımcılığını yürütüyor.

Diplomasinin sözcüsü kadınlar
TAHRAN'IN İLK KADIN SÖZCÜSÜ
Merziye Afham 2 YABANCI DİL BİLİYOR

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından atanan ilk kadın cumhurbaşkanı yardımcısı İlham Eminzade'den sonra, İran Dışişleri Bakanlığı'na tarihinde ilk kez bir kadını sözcü atandı. 50 yaşında olan ve yaklaşık 30 yıldır dışişlerinde diplomat olarak çalışan Merziye Afham, 2010'da bakanlığın medya ve kamu diplomasisi biriminde çalıştı. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Afham'ın bu göreve parlak kariyeri sayesinde geldiği söyleniyor.
Diplomasinin sözcüsü kadınlar
GAZETECİLİKTEN SÖZCÜLÜĞE
BM Mülteciler Komisyonu Sözcüsü MelIssa FlemIng
Boston Üniversitesi'nde gazetecilik üzerine master yaptı. Viyana'da Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda (AGİT) teşkilat sözcüsü olarak çalıştı. Ardından Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda medya başkanı görevini üstlendi. Tarihe ve dışişlerine ilgi duyan Fleming, 120 ülkede faaliyet gösteren 30 milyon insan için yardım ve barınak sağlayan Birleşmiş Milletler Mülteciler Komisyonu'nun sözcüsü.
Diplomasinin sözcüsü kadınlar
İLKLERİN DİPLOMATI  






Vatikan'daki müslüman Büyükelçi Filiz Dinçmen
Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü görevini halen Tanju Bilgiç yürütüyor. Başarılı bir diplomat olan Bilgiç'in koltuğunda 24 yıl önce bir kadın oturuyordu. Türkiye'nin ilk dışişleri sözcüsü olan Dinçmen, Safa Giray'ın ekibindeydi. 
79 yaşındaki Dinçmen 1982 yılında Hollanda Lahey Büyükelçisi oldu.  Dinçmen 1988 yılında dışişleri bakanlığının ilk kadın müsteşar yardımcısı olurken 1991 yılında bakanlık sözcüsü olarak atandı. İlklere imza atan Dinçmen, Katolik dünyasının kalbi Vatikan'daki ilk Müslüman kadın büyükelçi olarak 4 yıl görev yaptı.
AB'DE 3 KADIN
BAŞKA KİMLER VAR?
Diplomasiye yön veren söz konusu isimlerin dışında uluslararası ilişkilerde isimleri ön plana çıkan kadın diplomat sayısı her geçen gün artıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüleri Natasha Bertaud ve Lucia Caudet, AB Dış İlişkiler Sözcüsü Maja Kocijancic bunlardan birkaçı.













UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...