Erdoğan ile Obama'nın telefon görüşmesinin ardından önemli ziyaret

Erdoğan ile Obama'nın telefon görüşmesinin ardından önemli ziyaret

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama'nın geçen hafta yaptıkları telefon görüşmesinin ardından Victoria Nuland, Ankara'ya geldi.

Nuland, Dışişleri Bakanlığı'nda temaslarda bulunuyor. Nuland'ın Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde ele alınan konulardan birisini de, "Suriye'deki müdahalesine karşı Rusya'ya karşı ne yapabiliriz?" sorusuna aranan cevap oluşturuyor.


Erdoğan ile Obama görüşmüştü


Suriye'deki iç savaşın geldiği aşama, Rusya'nın Esad'a destek olarak değerlendirilen müdahalesi ve Ankara'da yaşanan bombalı terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta Türkiye saati ile perşembe gecesi bir telefon görüşmesi yapmışlardı.

Erdoğan ile Obama'nın telefon görüşmesinin ardından önemli ziyaret

Erdoğan ile Obama'nın telefon görüşmesi öncesinde geçen hafta içinde şu gelişmeler yaşandı:


 *Suudi arabistan Dışişleri Bakanı El-Cubeyr, Ankara'ya resmi ziyarette bulunarak Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüştü. El-Cubeyir ayrıca Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından da kabul edildi.


 *Rusya'dan Ankara'ya gelen tümgeneral başkanlığındaki askeri heyet, Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan görüşmede, 3-4 Ekim'deki hava sahası ihlalleri konusunda askeri ve teknik izahatte bulundu. Bu görüşmede Rus heyetin, özür dilediği ve ihlalin hava şartları ile tecrübesizlikten kaynaklandığını belirttiği Milliyet'in haberi ile kamuoyuna yansıdı.


 *Ankara'daki bombalı saldırının ardından Türkiye ve Amerikan hava güçleri, Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı ortak hava operasyonu düzenledi.


 *Türkiye; ABD ve Rusya'nın Ankara büyükelçilerini PYD'ye yardım konusunda Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak uyardı.


 Nuland Ankara'ya geldi


 Bu gelişmelerin ardından Erdoğan ile Obama telefonda görüşmüştü. Bu görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland, dün Ankara'ya geldi. Nuland, temasları çerçevesinde terör bombalı saldırının yapıldığı Ankara tren garının önündeki alanı da ziyaret etti. Nuland, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile birlikte saygı duruşunda bulundu ve karanfil bıraktı.


 Nuland, bugün Dışişleri Bakanlığı'nda temaslarda bulunuyor. Görüşmenin ana konularından biri terör örgütü IŞİD ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyon bünyesinde sergilenen çaba ve hava harekatı konusunda Türkiye ile ABD arasındaki koordinasyon. Diğer önemli konu ise Rusya'nın Suriye'deki müdahaleleri. Türkiye, Rusya'nın hava harekatlarının Esad'ın hakimiyeti altındaki alanın sınırlarını tahkim etme amaçlı olduğu şüphesini taşıyor. Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmenin ardından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, görüşmede  DAEŞ ile mücadele konusundaki işbirliğinin güçlendirilmesini ve Rusya'nın Suriye'deki askeri faaliyetleri karşısında neler yapılabileceğini ele almışlardır" denilmişti.


Görüşmede, bu çerçevede de değerlendirmeler yapılması bekleniyor.


PYD'ye silah yardımı ile göçmen krizi de görüşülen konular arasında yer alıyor. MİLLİYET

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...