Bakan Elitaş'tan 'Rus krizi' açıklaması

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bakan Elitaş'tan 'Rus krizi' açıklaması

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2015 yılı ihracat rakamlarına ilişkin, "Rusya ile yaşadığımız durum ve Habur Sınır Kapısı'ndaki problemler olmamış olsaydı bir 500-600 milyon dolarlık daha, 144,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmamız mümkündü ama olmadı" dedi.

 

Mustafa Elitaş, Fikir Sofrası toplantısına katılarak iş adamları, idareciler  ve gazetecilerle bir araya geldi. Elitaş, burada yaptığı konuşmada ihracat,  enflasyon, büyüme ve siyasi istikrara ilişkin değerlendirmede bulundu. 
 
Geçen yılın revize edilmiş Orta Vadeli Planı'nda 143 milyar dolar  ihracat öngördüklerini aktaran Elitaş, verinin beklentilerle uyumlu bir şekilde  143,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Elitaş şöyle devam etti: 
 
"Rusya ile yaşadığımız durum ve Habur Sınır kapısı'ndaki problemler  olmamış olsaydı, bir 500-600 milyon dolarlık daha, 144,5 milyar dolarlık ihracat  rakamına ulaşmamız mümkündü ama olmadı. 
 
Hem mevsimsel meselelerden dolayı hem de Rusya ile yaşadığımız  problemler ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki güvenlik güçlerimizin terör  örgütüne karşı yaptıkları operasyon sonucunda o bölgedeki Irak ve doğuya giden  ihracatta yavaşlamanın etkisi olduğunu ifade etmek mümkün." 
 
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 seviyesinde büyümesini  beklediklerini anlatan Elitaş, enflasyonda piyasa beklentilerinin yüzde 8'e yakın  artış yönünde olduğunu anımsattı. 
 
Önceki yıl enflasyonunun yüzde 8,81 gerçekleşmesinde mevsimsel  etkilerin payına işaret eden Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"2016 yılında asgari ücretin artmasıyla ortaya çıkabilecek enflasyon  algısı, bununla ilgili alınacak tedbirlerle enflasyonu yüzde 7 seviyelerinde  tutmak için gayret göstermemizle, şu anda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın  (TCMB) açıkladığı enflasyon hedefleriyle yüzde 5 civarında olsak da, tahmin  ediyorum asgari ücretle ilgili değerlendirmelere baktığımızda 7 gibi  gerçekleşmesini başarı hanesine yazarız diye düşünüyorum." 
 
"Yeni pazarlar bulmalıyız" 
 
Türkiye'nin bugüne kadar en büyük ihracat performansını 2014'te 157,6  milyar dolarlık rekorla sergilediğini hatırlatan Elitaş, 2015'te 144 milyar dolar  seviyesinde ihracat rakamına ulaşıldığını aktardı. 
 
Türkiye'nin avro/dolar paritesinden kaynaklı kayıplarını yineleyen  Elitaş, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde bölgesindeki sorunlara rağmen ihracatı  artırmaya gayret edeceğini söyledi. 
 
Dünyadaki emtia fiyatlarında yaşanan genel düşüşün kur etkilerine ve  dolayısıyla ihracat rakamlarına etkisine dikkati çeken Elitaş, Türkiye'nin Avrupa  ve dünya ekonomilerinin geneline göre pozitif ayrıştığına işaret etti. 
 
Türkiye'nin alıcısı konumundaki ülkelerdeki fakirleşme nedeniyle yeni  ihracat pazarlarının keşfedilmesi gerektiğini anlatan Elitaş, "Türkiye 2002  yılında nasıl ki kabuğunu kırarak 30  milyar sendromunu aştıysa, 2014'teki  performansı, 2015 yılında elimizde olmayan sebeplerle yaşanan düşüşe rağmen iyi  bir başarı elde ettiyse, artık bundan sonraki süreçte yeni pazarlar, yeni sahalar  bulmak, yeni sektörlerle Türkiye'nin ihracat yapısını farklı noktalara doğru  götürmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu. 
 
Bu yıl ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Plan'a göre 150 milyar dolar  ihracat hedeflediğini anımsatan Elitaş, "Şartlar bu şekilde devam ederse 2015  ihracat hedefi rakamlarını yakalayabilmemiz zor gibi görünüyor. Çare ne? Çare  yeni pazarlar bulabilmek. İhracat mal yapısının daha teknolojik ürünlere teşvik  rakamlarını yönlendirerek bu yapıyı değiştirerek katma değeri yüksek olan  ürünlerin ihracat kapasitesini daha da iyi bir noktaya getirmekle mümkün  olabilir" ifadelerini kullandı. 
 
Türkiye'nin siyasi istikrarı sürdürerek 13 yıl önce yazmaya başladığı  hikayeyi devam ettireceğini belirten Elitaş, "Artık siyasi dalgalanmalarla  birlikte kırılganlığın da minimum seviyede bulunduğu bir noktaya gelmesi bizi  memnun ediyor" ifadelerini kullandı. 
 
"Türkiye'nin ihracat yapısını 3 senelik bir süre içerisinde  değiştirmeliyiz" 
 
Türkiye ekonomisinin 2002 ihracat rakamlarında yüksek teknolojili  ürünlerin payının 2 milyar doları bulduğunu aktaran Elitaş, bu rakamın 2015 yılı  11. ayı itibarıyla 4 milyar doları biraz aştığını kaydetti. Elitaş şunları  söyledi: 
 
"Türkiye'deki yatırım teşviklerinin bugünden yarına olmayacağını  hepimiz biliyoruz. Sonuçları 1-2 senede alamayacağımızı biliyoruz ama yatırım  teşvikleriyle ilgili yapacağımız yeni hedeflemelerle Türkiye yakın gelecekte 3  senelik, 5 senelik sürede yüksek teknoloji ürünlerine ortak- yüksek teknoloji  ürünlerine doğru ihracat  yapısını, üretim yapısını değiştirmek, bununla ilgili  çalışmalarını yapmak mecburiyetinde." 
 
Özel sektör  şirketlerinin dönüşümleri için devlet desteğinin  niteliğindeki dönüşüme işaret eden Elitaş, "Dünyada artık rekabet gücü azalmış  sektörleri teşvik ederek onların korunmasını sağlayıp, yaşam mücadelesine destek  olup can suyu vermek yerine, onların dönüşümlerini sağlayacak şekilde teşvik  tedbirlerini ve bilgi transferleriyle birlikte dünyadaki dönüşümü anlatarak  onların farklı bir noktaya doğru gitmelerini sağlamak gayretlerimiz içinde  olmalı" ifadelerini kullandı. 
 
"Kayseri tabiriyle 2016 yakınma değil yekinme zamanı" 
 
Kendisinin 8 yıl boyunca Ak Parti Grup Başkanvekili görevini  yürüttüğünü anımsatan Elitaş, Ekonomi Bakanı olduğu süre içerisinde yüzde 95  ekonomi alanında konuşacağını söyledi. 
 
Gelişen bir Türkiye için herkesin kendi sorumluluklarını eksiksiz  yerine getirmesi gerektiğini yineleyen Elitaş, "Kimse kimsenin işine ihtiyaç  duymadığı takdirde karışmazsa işi yürür. Ben işletmemde şunu görürdüm; imalat  müdürü pazarlamaya karışıyorsa, personel müdürünün işine karışıyorsa imalat  müdürü işini beceremiyor demektir. Kendi işini iyi yapan adam başkasının işine  karışmaz. O yüzden Kayseri tabiriyle 2016 yakınma değil yekinme (ayağa kalkma)  zamanı" dedi. 
 
Türk ihracatçılarının Rusya pazarına giremeyen sebze meyve için çok  kısa bir süre içinde alternatif pazarlar bulduğunu anımsatan Elitaş, tüketicide  indirimli sebze-meyve fiyatı beklentisi oluştuğunu anımsattı. 
 
"İhracatçımız Rus pazarından kaybettiğini alternatif pazarlarla  telafi etti" 
 
Elitaş Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından markette fiyatlara göz  attığını anlattı. Elitaş şöyle konuştu: 
 
"Krizden sonra bir gün şapkamı giydim, kaşkolumu sardım tanımasınlar  diye… Markete girdim bir baktım fiyatlar olağanüstü yüksek. Domates fiyatları 6  lirayı geçmiş, biber fiyatları 6,5-7 lirayı aşmış...Biz yaş sebze meyvede  Rusya'nın almadığı malların Türk pazarına girdiğinde biraz fiyatlar düşecek ve  aralık ayı enflasyonu da olumlu yansıyacak diye tahmin ediyorduk fakat  ihracatçımız gerçekten takdire şayan bir şekilde Rus pazarından kaybettiğini  hemen alternatif pazarlara yönlendirdi. O da olaya anında müdahale etmemiz  sonucunda oldu." 
 
Bakan Elitaş bakanlık görevine getirildiği süreçle ilgili şunları  aktardı: 
 
 "24 Kasım'da bakan oldum ve bunu saat 14'te öğrendim. Aynı sabah 9'u  20 geçe uçak krizi çıktı yani  ben bakan olmadan 4-5 saat önce. Akşam saat 23'te  yaş meyve sebze sorunu yaşandı ve 25'inde konuyla ilgili toplantı yaparak  sorunları da çözdük hamdolsun. En zor meseleyi sessiz sedasız, ihracatçımız  alternatif pazarlarla krizini çözdü. Bu da hepimiz için mutluluk kaynağı oldu." 
 
Son dönemde ekonomi paydaşları arasında sinerji oluşturan  etkinliklerde öne çıkan Fikir Sofrası'na, iş dünyası temsilcileri, gazeteciler,  bürokratlar ve çeşitli kurumlardan idareciler katıldı. 
 
Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan'ın yönettiği yemekli toplantı Bakan  Elitaş'ın açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti. 
Danışma Kurulu Başkanlığını Arslan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu  Başkanı Ahmet Arslan'ın yaptığı Fikir Sofrası'nın 17'ncisi düzenlendi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...