12 yılın ardından olağanüstü MGK

Düzenleyen:
12 yılın ardından olağanüstü MGK

GÜNDEM Haberleri

Normalde iki ayda bir toplanan Kurul, olağanüstü gelişmeler sebebiyle 12 yıl aradan sonra yeniden ocak ayında toplanacak.

Haber Merkezi ANKARA
Yarın olağanüstü toplanacak Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), terörle mücadelede gelinen son durum, Terörle Mücadele Master Planı ve Suriye’deki sıcak gelişmeler masada olacak. MGK toplantıları, 7 Ağustos 2003’te yürürlüğe giren değişikliğe kadar ayda bir yapılıyordu. Değişiklikle birlikte toplantıların iki ayda bir yapılması kararlaştırılmış, bu kapsamda Ocak aylarındaki son toplantı 23 Ocak 2004’te gerçekleştirilmişti. Bu tarihten sonra Aralık aylarında yılın son toplantısını yapan MGK, yeni yılın ilk toplantılarını da Şubat aylarında gerçekleştirmişti. Terörle mücadelede, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı operasyonlarının yapılması sebebiyle 12 yıl aradan sonra yeniden Ocak ayında MGK’nın toplanması kararlaştırıldı.
Halihazırdaki sistemde, Kurul, Başbakan’ın teklifi üzerine veya doğrudan Cumhurbaşkanı’nın çağrısı ile toplanıyor. Kurul’un gündemi de Cumhurbaşkanı tarafından düzenleniyor. Cumhurbaşkanı, gündemi hazırlarken, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın önerilerini dikkate alıyor.
Toplantıda, terörle Mücadele Eylem Planı ele alınacak. Planda; operasyonlardan eğitime, sağlıktan imar çalışmalarına, sosyal yardımlardan yatırımlara kadar terörün izlerini silecek adımlar yer alıyor. Bu kapsamda, terörden zarar gören ailelerin ev ve işyerlerinin yeniden yapılması, göçenlere sosyal yardım çalışmalarının kesintisiz devamı, psikolojik destek verilmesi öngörülüyor. Hakkari şehir merkezinin Yüksekova’ya, Şırnak’ın Cizre’ye taşınması planı da bu plan kapsamında hayata geçirilecek. 
MGK’nın ana başlıklarından biri de Suriye olacak. Türkiye, DAEŞ gibi PYD-YPG’nin de terör örgütü olduğunu vurgulayarak, bu yapılanmanın Cenevre’deki görüşmelerde masada olmaması gerektiğini muhataplarına aktarmıştı. Bu görüşmelerin ertelenmesine karşın hassasiyetini koruyan Ankara, PYD’nin Fırat’ın batısına geçişini kırmızı çizgi olarak görüyor. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...