Davutoğlu'ndan İran'a çağrı: Bölgemizi başkasına bırakmayalım

Düzenleyen:
Davutoğlu'ndan İran'a çağrı: Bölgemizi başkasına  bırakmayalım

GÜNDEM Haberleri

“Görüş ayrılıklarımız olabilir ancak bölgemizin geleceğini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız.”

Suriye’deki iç savaşın çıkmaza girdiği bir dönemde İran’a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölgedeki kalıcı istikrarın tesisi için İran’a ortak hareket etme çağrısı yaptı. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile bir araya gelen Davutoğlu, iki ülke arasındaki fikir ayrılıklarına rağmen bölgenin kaderini dış ülkelere bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, özetle şunları kaydetti: 
“Geçmişte de İran’ın en zor günlerinde ve yaptırımlar karşısında en açık ve net tavrı Türkiye gösterdi. Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran’ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bugünlerde uluslararası basında Suriye’nin kaç parçaya ayrılacağı konusunda değişik spekülasyonlar yapılıyor. Biz de İran da Suriye’nin toprak bütünlüğünü korunmasını istiyoruz. Bunun için de ateşkesin sürmesi konusunda Türkiye ve İran etkide bulunduğu taraflara birlikte ve ayrı ayrı bu taraflar nezdinde girişimlerde bulunacaklar.”
Türkiye-İran İş Forumu’na da katılan Başbakan Davutoğlu, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Davutoğlu, görüşmelerde anlaşmaya varılan konuların ne olduğununsorulması üzerine şunları söyledi:

“5 MADDEDE MUTABIK KALDIK”
"Yaptığımız görüşmelerde 5 noktada birliktelik olduğu inancındayım. Birincisi, bölge sorunlarının bölge aktörleri tarafından çözülmesi yönünde güçlü bir siyasi irade sergilemek.  İkincisi, çözüm ne şekilde seyrederse seyretsin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin bozulmasına izin verilmemesi. Üçüncüsü, yeni ortaya çıkacak siyasi ortamın zedelenmemesi için yani bir müzakere zemini olması için ateşkese birlikte destek vermek. Dördüncüsü, siyasi tablonun, yönetimin temsil kabiliyeti yüksek yönetim olması... Biz Suriye'de tek bir etnisitenin, tek bir mezhebin egemen olduğu bir siyasi yapı değil, bütün Suriyeli unsurların temsil edildiği bir yeni dönemin başlamasını arzu ediyoruz İran'la birlikte. Beşincisi, teröre karşı amasız, kayıtsız, limitsiz bir işbirliği. Bu hem DEAŞ hem PKK'nın uzantılarına karşı... Bütün terör odaklarına karşı birlikte faaliyet gösterme kararlılığımızı da teyit ettik. Güvenlik birimlerimiz, Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarımız, beyan ettiğim 5 ilke çerçevesinde müzakerelerimiz devam edecek."
Davutoğlu, Zaman gazetesine kayyum atanması ve Boydak Holding’e yapılan operasyonlar için de, "Bunlar hukuki süreçlerdir, siyasi süreçler değil. Bu sürece hiçbir müdahalemiz olmamıştır" diye konuştu.

Davutoğlu'ndan İran'a çağrı: Bölgemizi başkasına  bırakmayalım
Başbakan Davutoğlu, İshak Cihangiri tarafından resmî törenle karşılandı. Tören kıtasındaki bandocu askerlerin, İstiklal Marşının notalarını öndeki arkadaşlarının sırtına asması dikkat çekti.

Davutoğlu'ndan İran'a çağrı: Bölgemizi başkasına  bırakmayalım

RUHANİ İLE GÖRÜŞTÜ
 Başbakan Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Sadabad Sarayı’nda bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık   1 saat 45 dakika sürdü. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...