Yüksekova'daki operasyon uyuşturucu baronlarını rahatsız etti

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Yüksekova'daki operasyon uyuşturucu baronlarını rahatsız etti

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Yüksekova'da başlatılan operasyonun, İstanbul'daki uyuşturucu baronlarını rahatsız ettiği belirtildi.

Güvenlik kaynakları, iki gün önce Yüksekova’da aralarında ilçenin ileri gelenleri ve bazı aşiret reislerinin olduğu iddia edilen bir grubun Kaymakamlığa gelerek,  'kendilerinin yeni bir inisiyatif başlattıklarını, bu inisiyatifin Kandil ile bağlantılı ve koordineli çalıştığını; bu çerçevede ilçede bulunan teröristlerin 'uygun bir zaman tanınması ve bir koridor açılması halinde' Irak’a geçebileceklerini ve böylece Yüksekova’da bulunan diğer insanların mağduriyet yaşamayacakları' yönünde talep ilettiklerine dikkat çekti.

YETKİLİ MAKAMLAR YÜZ VERMEDİ
Valilik, kaymakamlık ve güvenlik kuvvetlerinin, "Böyle bir zaman tanınmasının söz konusu olamayacağını (zira bu talebin teröristlerin daha da iyi organize olmalarına ve direnişlerini daha da güçlendirmelerine bir fırsat sağlayabileceğini, zaten bu talebin bu aşamadan sonra kabulü  mümkün değil) ifadesini kullandığı belirtildi.
Valilik, kaymakamlık ve güvenlik kuvvetlerinin, Yüksekova’da karışıklık istenmiyorsa ve bu konuda samimiler ise teröristlerin silah bırakarak teslim olmaları gerektiğini, teslim olmalarının ardından güvenlik kuvvetlerinin bütün ilçeye dağılarak mahalle mahalle, sokak sokak ve ev ev arama faaliyetlerine başlayacaklarını, gerekirse evlere galoş giyerek gireceklerini fakat bu aramayı gerçekleştireceklerini, zira evlere ne tür bomba düzenekleri kurulduysa, ne tür silah mühimmat yığıldıysa vatandaşımızın can emniyeti açısından bunları etkisiz hale getireceklerini, toplayacaklarını" söylediği ifade edildi. 
 
Valilik, kaymakamlık ve güvenlik kuvvetlerinin, "teröristlerin kurduğu  barikat ve kazılan hendeklerin vatandaşımızın rahatı ve ulaşım özgürlüğü için kaldırılacağını, kapatılacağını, bunun gerçekleşmesi halinde kimsenin canına ve malına zarar gelmeyeceğini ve kısa bir sürede Yüksekova’nın bir huzur ilçesine dönüşeceğini ifade ettiği" kaydedildi.
Kaymakamlık ve güvenlik kuvvetlerinin ayrıca, “Devlet biziz, şartı onlar değil biz koyarız. Teslim olmaları halinde kendilerine hukuk çerçevesinde davranılacak ve saç kıllarına dahi zarar gelmeyecektir” şeklinde konuştuğu belirtildi.
 
NEDEN CİZRE’DE, SİLOPİ’DE, NUSAYBİN’DE BU İNİSİYATİF DEVREYE GİRMEDİ
Güvenlik kaynakları, kendilerine inisiyatif diyenlerin "Neden Yüksekova?" konusunda hassas olduğu yönündeki soruya şöyle yanıt veriyor:
"Çünkü Yüksekova, Kandil’e ve tüm terör örgütünün bağlantılarına para kaynaklığı yapan bir bölge. Özellikle uyuşturucu (eroin, kokain, esrar, kaptagon ve benzeri tüm bu maddeler) trafiğinin bel kemiği bu ilçe. Bu ilçede yapılacak operasyon diğer ilçedekilere benzemeyecek. PKK’nın para kaynağı büyük ölçüde kesintiye uğrayacak ve çöküşleri hızlanacak. Zaten çökecekler ama bu süreç bu bölgedeki (çoğu İstanbul’da yaşayan) baronları çok rahatsız ediyor. Burası, uyuşturucu baronlarının ilçesi olarak anılıyor. Bu soruyu lütfen tekrar tekrar sorun kendinize? Neden Nusaybin değil? Neden Şırnak değil? Neden Cizre değil de Yüksekova? Çünkü   Yüksekova, insan ticaretinin merkezi durumunda, buradan PKK'ya büyük bir rant sağlanıyor, tutuşmalarının nedeni bu."
 
TERÖRİSTLERİN İTİRAFLARI
Yüksekova’da, 11 Mart ve 13 Mart tarihlerinde teslim olan teröristlerin alınan ilk ifadelerinde özetle şu hususlara değindiği görüldü. 
Teröristlerden biri ilçedeki gençlik kolundan tecrübesiz, diğeri de Mordem Çarçela (K) Vefa Yalçındağ kadrosundan. Üç yıldır Suriye’de PYD/YPG’de çatışmış, buraya da iki ay önce gönderilmiş. 
  "Yüksekova’da BTÖ büyük bir yığınaklanma yaptı ve en iyi dağ kadrosundan 200 teröristi buraya gönderdi. 1000-1200 civarı terörist ilçede barınıyor. İnisiyatif temsilcileri bilerek sayıyı düşük gösteriyor. (150 dağ kadrosundan toplam 450 terörist var...)
Bunlara koridor açılırsa bu 450 (en zayıf olanlar) terörist bölgeyi terk edecek ve bakın gittiler diyerek operasyonların durmasını sağlayacaklar. Kemik kadro içeride “huzur” içinde halkı ezmeye, uyuşturucu trafiğini kontrol etmeye devam edecek. Devlet de buna inanacak ve birliklerini çekecek. Teröristlerin kesinlikle teslim olma gibi bir düşünceleri yok.
 
  Sözde inisiyatif temsilcileri Kandil’in talimatıyla oluşturuldu ve gönderildi.  Amaçları eğer gerçekleşirse bu 450 teröristi bölgeden Kandil’e göndermek ve bölgedeki faaliyetlerine devam etmek. Yok bu olmaz ise, en azından operasyonları “görüşmeleri sürdürüyoruz” diyerek geciktirmek ve teröristlerin daha hazırlıklı hale gelmesini sağlamak. Bölgedeki vatandaşların kesinlikle evlerinde kalmaları yönünde çok ağır baskı yapılıyor, tehditlerde bulunuluyor. Birçok ailenin zorla çocuklarını ellerinden aldılar ve ayrıldıkları takdirde bu çocukları öldüreceklerini söylediler. Çocukların yaş aralığı 2-15 yaş arası. Ailelerin bir çoğu bu yüzden ilçeyi terk edemiyor.

  (Gençlik yapılanmasından teslim olan terörist): "Halkın yarısından çoğu çok şiddetli şekilde terör örgütüne karşı. Karşı olamayanların büyük bir kısmı gelirinin tamamını uyuşturucudan temin edenler. Bunlar da bu gelirlerinden vazgeçmeye hazır ama Baronlar ellerindeki delillerle bunlara şantaj yapıyor." 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...