Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sigara yasağının kapsamı genişliyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Sigara yasağının kapsamı genişliyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, açık alanda sigara kullanımına yönelik düzenlemeye son şeklinin TBMM'de verileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, açık alanda sigara kullanımına yönelik düzenlemeye son şeklinin TBMM'de verileceğini anlattı.

Türkiye'nin koruyucu sağlık hizmetlerinde önümüzdeki dönemde çok daha güçlü bir sahiplenmeyi başarmak zorunda olduğunu aktaran Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz 7 yılda başlattığımız sigarayla mücadelede Türkiye çok önemli bir başarı elde etti. Bu hafta Kanser Haftası, vatandaşlarımızın en çok korktuğu da kanser olmalı. Kanserle mücadelemizde yüzde 8 ile 10 arasındaki bir oranda düşüşü yakalamaya başladık. Yüzde 10 çok büyük bir rakam. Tütüne bağlı gelişen yeni kanser sayısı erkeklerde yıllık 33 binden 30 binlere inmiş. 3 bin vatandaşımıza, kanser teşhisi koymamayı bu mücadele sonrası başarmışız. Bunu daha iyi noktaya taşısak, bu 25 binlere inecek. Bütün kanserlerde 33 binden 30 bine, akciğer kanserlerinde ise 22 binden, 19 bine inmeyi başarmışız. Bu çok önemli bir başarı. Biz bu mücadeleyi vermeseydik bu 33 bin rakamı karşımıza 35 bin olarak gelecekti.

'Kapalı dolaplarda satılacak'

"Şu anda yakaladığımız başarıyı daha güçlü hale getirmemiz lazım. Bunun için de belirli düzenlemeler getirdik, bunlardan biri vitrinlerde satış yerine kapalı dolaplarda satış. Açık alanda içiliyor. Açık alanda yüzde 25'lik bir alanda sigara içilebilir. Mesela bir çay bahçesini düşünün, buranın yüzde 25'lik diliminde sigara içilen bir bölüm, diğer 75'lik diliminde içilmeyen bölüm. Bu anlamda Bakanlar Kuruluna düzenleme yetkisi de veriyoruz yüzde 50'ye kadar. Otellerin plajlarında sınırları belli. Bu sınırlardaki şezlongların yüzde 50'si sigara içilemeyen, yüzde 50'si içilebilen bölüm. Alanlara göre oranlarda artma, eksilme olabilir. Çocuk parklarında sigara içimini yasaklıyoruz. Normal parklarda ise sınırlama getiriyoruz."

AVM'lerin, hastanelerin giriş çıkışlarında da sigaranın yasaklanacağını, buralarda da özel alanlar belirleneceğini dile getiren Müezzinoğlu, ayrıca üniversite kampüslerinde sigara satışının yasaklanması gibi düzenlemeleri TBMM'ye havale ettiklerini söyledi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...