Nusaybin'de mücadelenin konsepti değişiyor

Düzenleyen:
Nusaybin'de mücadelenin konsepti değişiyor

GÜNDEM Haberleri

Şehit vermemek için tuzaklanmış bombalar için özel dedektörler bölgeye gönderilecek, binalar uzaktan imha edilecek.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Cizre ve Sur’dan farklı olarak Nusaybin’deki bomba tuzakları yeraltına ve binaların duvarlarının içine gizlenmiş durumda. Bu bombaları can kaybı olmadan imha etmenin yollarını arayan güvenlik birimleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘uzaktan imha’ yöntemini gündemine aldı.
Hükümet kaynaklarına göre, bu yöntem Cizre’de iki ayrı binada kullanıldı. Bu binalardaki sivillerin boşaltılması için her türlü iletişim kanalları kullanıldı. Sivillerin olmadığı tespiti yapıldığı anda da binalar uzaktan imha edildi. Nusaybin’de de aynı yöntemin kullanılacağını dile getiren hükümet kaynakları, bir yandan da örgüte Suriye’den gelen lojistik ve eleman desteğinin kesilmesi için bu ülke topraklarından başlayıp Nusaybin’e ulaşan yer altı tünelleri için büyük bir operasyon planlandığını dile getiriyor. Ayrıca Nusaybin’de yer altına ve duvarların içine tuzaklanan bombalar için yeni teknolojik imkanlardan yararlanılacağı belirtiliyor. Bu bombaları ve tuzakları uzaktan tespit edebilecek ‘Kızılötesi dedektörler’ tipi yeni teknolojiler devreye sokulacak.
Hükümet ise Mardin’de operasyonları yürütün güvenlik birimleri ile vali arasında yaşandığı iddia edilen ‘koordinasyon problemini’ gidermek için önemli bir adım attı. Edinilen bilgilere göre, ilk etapta valinin görevden alınması gündeme geldi. Ancak, daha sonra bunun genel bir valiler kararnamesi ile yapılması kararlaştırıldı. Operasyonlarda bir koordinasyon sıkıntısının yaşanmaması için de valinin bu konudaki karar mekanizmalarından çıkarılarak ‘pasifize edildiği’ öğrenildi. Operasyonlarla ilgili valinin dışında tutulduğu yeni bir karar mekanizması oluşturuldu.
GEÇ BİLE KALINDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisini güvenlik uzmanları da destekledi.
Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu:
 Daha fazla şehit verilmemesi adına çok önemli bir düşünce. Zaten dikkat ederseniz, terörden arındırılmış birtakım ilçelerde bu evlerin oturulamayacak hale geldiği gözlemlendi. Daha fazla kayıp vermeden, bu tür bir karar alındığında zaten o bölgedeki teröristler ya teslim olacaklardır ya da çeşitli şekillerde oraları terk edeceklerdir.
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın:  TSK, sivil halk zarar görmesin diye bölgeyi boşaltıyor. Buna rağmen terör örgütü çok ters bir yöntemle buradaki insanları rehin almakta, bölgenin boşaltılmasına engel olmaktadır. Bunda da kadın, çocuk ve yaşlıları canlı kalkan şeklinde kullanıyor. Sivillere zarar vermemesi için TSK, polis çok ağır kayıplar veriyor. Bu durumda Sayın Cumhurbaşkanının önerdiği teklif, doğru bir teklif. Biraz geç de kalındı.
Güvenlik uzmanı Mete Yarar: Bir evde 40-50’ye yakın bomba varsa ve bunların hepsi de dışarıdan kabloyla patlatılacak şekildeyse, dünyanın neresinde olursa olsun bu yöntem uygulanır. Kamuoyunda yanlış algılamalara fırsat vermemek adına yapılan operasyonların en iyi şekilde kayıt altına alınması gerekiyor. Anonsların yapıldığı, içeride kimsenin olmadığının tespiti ve tutanakları bulunduktan sonra, sıkıntı olacağını zannetmiyorum.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...