Merkel: AB-Türkiye anlaşması çökmemeli

Düzenleyen:
Merkel: AB-Türkiye anlaşması çökmemeli

GÜNDEM Haberleri

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının çökmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün AB Komisyonu Başkanı Juncker (solda) ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz ile Berlin'de '360 derece Avrupa' sergisinin açılışına katıldı. Açılışta konuşan Merkel, "Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik düzensiz göçün durdurulmasında anahtar ülke olduğunu görmezden gelemeyiz, bu nedenle bu tür anlaşmalara ihtiyacımız var. Aynı zamanda mülteci anlaşmasının çökmemesini sağlamada güçlü çıkarımız olduğunu görmeliyiz" dedi.

"BU ANLAŞMA YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTE SONRA 7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Bu yılın başından anlaşmanın yürürlüğe girdiği mart ayına kadar 350'den fazla mültecinin öldüğünü ifade eden Merkel, "Bu anlaşma yürürlüğe girdikten sonra 7 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu.

"Sadece insan hayatı için bile Türkiye ile bu tür bir anlaşma yapmaya değer" diyen Başbakan, mülteci krizi karşısında AB'ye üye ülkelerin ortak çabalarını sürdürmesi gerektiğini de vurguladı.

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma Türkiye'nin Yunanistan'a geçen bütün mültecileri almasını, buna karşılık 6 milyar euro maddi yardım öngörüyordu.

"VİZE MUAFİYETİ İÇİN TÜM ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMELİ"

Anlaşma çerçevesinde şartların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa sürecinin 1 Temmuz'a çekilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak Türkiye'ye dayatılan 72 kriter yüzünden son anda kriz çıkmıştı. Merkel, Türkiye'nin vize muafiyeti için tüm şartları yerine getirmesi gerktiğini de kaydetti. Hürriyet

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...