Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ankara'dan Barzani'ye net mesaj: Bedeli ağır olur

Düzenleyen:
Ankara'dan Barzani'ye net mesaj: Bedeli ağır olur

GÜNDEM Haberleri

Kuzey Irak’ta yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna 10 gün kaldı. Bağdat yönetimi “Referandum yasa dışı” dedi, Kerkük valisi görevden alındı. Türkiye de Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Mesud Barzani’yi ‘vazgeçmesi’ için ikaz etti: Bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusunda ısrar etmenin mutlaka bir bedeli olacağının dikkate alınması gerektiğini vurguluyoruz.

ÇETİNER ÇETİN / ANKARA - Kuzey Irak’ta yapılması planlanan referandum için 10 gün kalırken, Dışişleri Bakanlığı, IKBY lideri Mesud Barzani’yi tekrar uyardı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı referandum bölgedeki gerilimi artırmaya devam ediyor. Ankara, defalarca uyardığı IKBY Başkanı Mesud Barzani’ye net bir mesaj daha gönderdi. Irak Temsilciler Meclisinin bağımsızlık referandumunun yasa dışı olduğu kararı memnuniyetle karşılandığını açıklayan Dışişleri Bakanlığı, “IKBY’nin bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyoruz” ifadeleriyle Barzani’yi uyardı.

KERKÜK VALİSİ AZLEDİLDİ
Bölgede gerginliğini artıran bir başka hamle ise Kerkük konusunda yaşandı. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması için hazırlanan kararı imzaladı ve oylama için parlamentoya gönderdi. Yapılan oylamanın ardından Irak Parlamentosu yaptığı açıklamada Vali Kerim’in görevden alındığını duyurdu. Kararı tanımadığını açıklayan Kerkük Valisi Kerim ise, “Beni Kerkük İl Meclisi vali olarak seçti, dolayısıyla Irak Parlamentosu görevden alamaz” dedi. Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kerkük İl Meclisi de “Irak hükümetinin Kerkük valisini görevden alma kararını tanımıyoruz ve uygulamayacağız” açıklamasını yaptı. Bu arada ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, IKBY ziyareti kapsamında geldiği Süleymaniye’de önceki gün bölgede muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi lideri Ömer Seyid Ali ile görüştü. McGurk dün ise İngiltere, Fransa, Almanya ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileriyle birlikte Duhok’a geçerek Mesud Barzani ile 4 saat süren görüşme gerçekleştirdi. 

KONFEDERALİZM TEKLİFİ
Türkiye’ye gazetesinin Kürt diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre toplantıda temsilciler, gerilimin ve tansiyonun düşürülmesi için Barzani’ye “Referandumu ertele. Irak Anayasasına göre federal bir bölge olarak yönetilen Kürdistan bölgesinin konfederal bir yapıya dönüşmesini sağlayalım. Bugün mevcut yapınızı yasal hale getirmiş olursunuz” garantisi verdi. Ancak Kürtlerin bulunduğu 4 talep yüzünden taraflar anlaşamadı. Barzani’nin “Kerkük konfederalizme dahil edilsin” ısrarı ipleri gerdi. İstediği garantiyi alamayan Barzani’nin “Referandum kararını tek başıma almadım. Tekliflerinizi çalışma arkadaşlarım ve partilerimiz ile istişare edeceğim” diyerek referandumu iptal ya da erteleme için yapılan teklifini reddettiği öğrenildi. 

MCGURK’TAN DESTEK GARANTİ
Öte yandan referandumun ertelenmesi karşılığında McGurk ile Kürt heyetinin Bağdat’a giderek yeniden anlaşma imzalayabileceği belirtiliyor. Anlaşmanın bütün maddelerinin uygulanması için süre belirlenecek. McGurk, önümüzdeki hafta Erbil-Bağdat arasında yeninde bir anlaşmanın imzalanması için tarafları BM’ye davet etti. Yaşanan gelişmelerin ardından 2015 Ağustos’undan beri toplanamayan Kürdistan parlamentosu bugün ‘olağanüstü’ toplanma kararı aldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...