HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Bakan Zeybekci: 'ECOWAS’la kurumsal bir ilişkiye girmeye çalışıyoruz'

Düzenleyen: /
Bakan Zeybekci: 'ECOWAS’la kurumsal bir ilişkiye girmeye çalışıyoruz'
​Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İle Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Haber

GÜNDEM Haberleri

​Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) arasında imzalanan iş birliği anlaşmasının tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek “Türkiye’nin Afrika açılımında en önemli mihenk taşlarından birisi olan Afrika nüfusunun toplamının yüzde 30’un yaşadığı ve Afrika milli gelirinin yüzde 25’in temsil edildiği ECOWAS’la kurumsal bir ilişkiye girmeye çalışıyoruz” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen “Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu’nun gala yemeği gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gala yemeğinde zirve hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Afrika’nın menfaatlerini zirveye çıkaralım”

ECOWAS’ta kalıcı bir şekilde serbest ticaret antlaşması ve kalıcı bir iş birliğine gitmek istediklerini belirten Bakan Zeybekci, “Türkiye olarak biz hiçbir zaman şöyle bir anlayış içerisinde olmadık ve genetiğimizde de bu yok. Afrika’ya gidip menfaatlerimizi maksimize edelim ve ayrılalım. Yok, bize aykırı geliyor. Biz gidelim ve Afrikalı olalım. Oranın menfaatlerini zirveye çıkarmak için ne olursa yapalım” ifadelerini kullandı.

“2018 yılsonu değerlendirme raporunu yapacağız”

ECOWAS ile serbest ticaretle ilgili yapılması gereken bir hedef belirlediklerini söyleyen Bakan Zeybekci, “Bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken bir takım şeyler var. Birincisi çok kapsamlı etki değerlendirmesi yapılması ve ekonomik sonuçları ne olacak? Bunu birlikte kararlaştırdık. 2018 yılsonuna kadar etki değerlendirme raporunu yapacağız ve değerlendireceğiz. Bunun sonuçlarına göre sonuca olumlu veya olumsuz bir şekilde ulaşmış olacağız” şeklinde konuştu.

“ECOWAS zirvesini kurumsal hale getireceğiz”

Türkiye ile ECOWAS arasında ortak bir komisyon kurulacağını belirten Bakan Zeybekci, ortak komisyon ile yapılması gerekenleri en kısa sürede karar vereceklerini söyledi. ECOWAS zirvesinin kurumsal hale getirilmesi kararını aldıklarını ifade eden Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: “İletişimde Türk bankacılık sisteminde yer alabileceği ECOWAS’ın ortak bir hedefi olan bazı ürünlerin kendine yeter hale gelmesi ile ilgili 2020 hedeflerinde biz ne yapabiliriz ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili onlarında bu zirvede konuştuk ve bu konulara hükümet ve bakanlık olarak sıcak bakıyoruz.”
Bakan Zeybekci'nin konuşmasının ardından, Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu sponsorlarına plaket verildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...