HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Sandık başında bunlara dikkat!

Sandık başında bunlara dikkat!
Oy, Seçim, Sandık, Haber

GÜNDEM Haberleri

60 milyona yakın seçmen, yarın hem Cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçmek için 180 bin 896 sandıkta oy kullanacak. Peki ilklerin yaşanacağı seçimlerde, oy kullanılırken nelere dikkat edilmeli? İşte, sağlıklı oy kullanmanın püf noktaları...

İTTİFAKIN OY SAYIMI NASIL YAPILACAK?
24 Haziran seçimlerinde ilk kez D’Hondt sistemi kullanılacak. Bu sistemde bir seçim bölgesinde her partinin ya da ittifakın aldığı oy oranı o seçim bölgesine ait milletvekili sayısına sırayla bölünüyor. Örneğin, bir seçim bölgesinde beş milletvekili varsa, parti ve ittifakların o bölgede aldıkları oylar önce 1’e sonra 2’ye sonra 3, 4 ve 5’e bölünüyor. Bölünmeyle elde edilen sayılar büyükten küçüğe dizilerek en yüksek 5 sayıya denk gelen partiye göre dağılım yapılıyor. İlkinde Türkiye genelinde ve yurtdışında kullanılan oylara göre, her seçim bölgesinde ittifak ve partilerin kazandığı vekil sayısı tespit edilecek. Daha sonra her seçim bölgesinde ittifakların aldığı milletvekili sayısı da ittifak içindeki partilerin aldığı oy miktarına göre D’Hondt Sistemi uygulanarak dağıtılacak. Böylece ilk etapta ittifakların aldığı sandalye sayısı, ardından da ittifak içindeki partilerin sandalye sayısı ortaya çıkacak.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...