Son dakika! Bakan Çavuşoğlu tahliyelerde son durumu açıkladı: 1600'den fazla Türk Sudan'dan ayrıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son dakika! Bakan Çavuşoğlu tahliyelerde son durumu açıkladı: 1600'den fazla Türk Sudan'dan ayrıldı

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ordu ile paramiliter grupların çatıştığı Sudan'daki Türk vatandaşların tahliyelerine ilişkin konuştu. Bakan Çavuşoğlu, tahliyelerin devam ettiğini ve bin 600 kişinin Hartum'dan ayrıldığını açıkladı.

Afrika ülkesi Sudan'da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında günlerdir süren gerginlik silahlı çatışmalara dönüştü. Ardından sokak çatışmaları patlak verdi. Çatışma ve sokak gösterileri başkent Hartum'da yoğunlaştı.

Dün taraflar arasında üçüncü ülkelerin arabulucuğu ile 72 saatlik ateşkes imzalandı.

Yüzlerce kişinin can verdiği gelişmeler tedirginliğe neden olurken Türkiye, ülkede bulunan vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak için harekete geçti. 

1600 ÜZERİNDE TÜRK TAHLİYE EDİLDİ

Gelişmeler bu şekildeyken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sudan'daki Türk vatandaşların tahliyelerine ilişkin bilgi verdi. Bakan Çavuşoğlu, tahliyelerin devam ettiğini ve bin 600 kişinin Hatum'dan ayrıldığını açıkladı. Tahliyeler önce kara yolu ile Etiyopha ardından hava yoluyla  Türkiye'ye şeklinde gerçekleşiyor. 

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDA ÇATIŞMA 

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan'da Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...