Çin baharı

A -
A +

Henüz bahar ayına gelmişken, turizmciler 2013 turizm sezonu için, tüm global olumsuzluk ve belirsizliklere rağmen iyimser. Bu iyimserliği dünya genelinde turizm sektöründeki büyüme beklentisine bağlamak mümkün. Uluslararası araştırmalar da tüm bu olumsuzluklara rağmen seyahat alışkanlığından taviz verilmediğini gösteriyor.
2013 yılının turizmciler için bir başka özelliği de Çin'deki Türk Yılı kutlamaları olacak. Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de Mart ayının 21'inde "2013 Çin'de Türk Kültür Yılı" etkinliklerinin hazırlıkları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bu kültür etkinlikleriyle birlikte Çin'den gelebilecek turist sayısında belirgin bir artış beklentisinde olduklarını da belirtmişti. Ayrıca "Dünyada her 5 kişiden birinin Çinli olduğunu düşünürsek", Çin Halk Cumhuriyetiyle her zaman ilişkilerimizin daha iyi olması için, Bakan Çelik, daha çok Çinli turistin ülkemizi ziyaret etmesinin bizim açımızdan ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye bu yıl 33 milyon turistle 31.5 milyar dolar turizm girdisi hedefliyor. Eğer bu hedefe ulaşırsak 2008-2011 yılları arası durağan süreç de geride kalacak. Turizmcilerin hedef büyütmesinin başlıca nedenlerinden biri de dünya genelinde turizmde büyüme beklentisi. Diğer faktörler Rusya pazarındaki küçük de olsa beklenen büyüme. Bir başka neden İber Yarımadası'ndaki turistlerin bu yıl Türkiye'ye yönelmesi de bu beklentileri artırıyor. Yunanistan'ın olumsuz görünümü de cabası. Bu yıl dünya turist sayısında yüzde 2-3 oranında bir artış bekleniyor. Yine dünya genelinde sağlık turizmi gelişen bir trend. Genel nüfusun yaklaşık yüzde 4'ü de bu amaçla değişik ülkelere seyahat ediyor. Kısaca havada bir Çin baharı kokusu var sanırım.
Milli içki ayran 'out', Amerikan kolası 'in'
Başbakan Erdoğan'ın "Milli içki bira değil, ayran" açıklaması ile yeni bir beyin fırtınası başlarken, Türk halkının büyük bir çoğunluğunun "kolakolik" olduğu ortaya çıktı. Nedeni de açık; halkımız yılda 2.6 milyar litre kola içiyor. Bu rakam "milli içki" olarak gösterilen ayran tüketiminin 6 katı. Bira ise 998 milyon litre.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün düzenlediği "Global Alkol Sempozyumu"nda "Bira, Cumhuriyetin ilk yıllarında bazı kitaplarda maalesef milli bir halk içkisi olarak takdim edilmiştir. Bizim milli içkimiz ayrandır" diyen başbakanla hangi içeceği ne kadar tükettiğimiz de ortaya çıkmış oldu. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü raporuna göre 2012'de ayran tüketimi 442 milyon 570 bin litre. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu verilerinde ise aynı dönemde bira 998 milyon litre içilmiş. Halkımızın 2012 verilerinde yıllık Amerikan kolası tüketimi ise 2.6 milyar litre... Siz karar verin hangisi in hangisi out.
Bugün 3 Mayıs "Dünya Basın Özgürlüğü Günü". Tüm basın emekçileri ile ifade özgürlüğüne, bilgi alma hakkına ve çoğulculuğa sahip çıkan tüm halkımıza kutlu olsun.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.