Paylaşmak güzeldir

A -
A +
Çağımız insanının en büyük problemini düşündüğümüzde akla ilk gelen şüphesiz "tüketim çılgınlığı" olacaktır. Öyle ki gelişen teknolojiye ayak uydurma arzusu, moda gibi kavramları öne sürerek daha çok tüketmeyi yaşam biçimi haline getirmiş. Aslında bizler, bizi bekleyen çevre felaketinden habersiz medyanın dayattığı "rıza üretimi"nin birer parçası haline gelerek her geçen gün daha da duyarsızlaşmaktayız. Bu duyarsızlık haline rakamsal olarak çarpıcı bir örnek vermek gerekirse 2004'ten bu yana evlerde bulunan bilgisayar sayısı sadece Türkiye'de yüzde 11'den yüzde 59 gibi bir orana yükseldi. Bununla birlikte bilgisayar kullanım süresinin 3 yıldan 1 yıla düşmesi ve her yıl satılan bilgisayar sayısının 3,5 milyon olması bu sayının da dünya genelinde 76 milyona ulaşması "çılgınlığın" ne boyutta olduğunu gözler önüne sermektedir.
Bireylerin tüketim konusundaki bu doyumsuzluğu sadece çevre kirliliği ve enerji kaynakları açısından değil bireyin ekonomik bağımlılığını da körüklemektedir. Bunu dünya üzerinde hergün değişen finansal dengelerin bireyleri soktuğu ekonomik çıkmazla açıklamak mümkün olabilir. Sadece bununla kalmayıp, bahsettiğimiz ekonomik sorunların oluşturduğu problemlerle kişilerin yalnızlaşması da bu bağımlılığı körüklemektedir.
Ancak bu sözünü ettiklerimizin aksine son yıllarda yeni ekonominin bize sunduğu "paylaşım ekonomisi" kavramı bu olumsuzlukları sileceğe benziyor. "Pay-laşım"dan yola çıkan bu kavram teknolojiyi yüzde yüz yararlı bir hale getirmekte yani teknolojiyi arkasına alarak hareket etmektedir. İnsanlar bu sistemle evlerini, yazlıklarını, otomobillerini hatta bisikletlerini bile kiralayabiliyor ve kullanılmayan pek çok şey bu sayede paydaş kullanıma kazandırılıyor. Paylaşım ekonomisi kavramının görüldüğü ülkelerin lideri ABD'nin şimdiden 26 milyar dolarlık bir ekonomi haline gelmesi aslında insanların "paylaşım" konusunda istekli olduğu gerçeğini bize göstermektedir. Bu isteğin sonucu olarak da bu ekonominin gittikçe yaygınlaşması ve dolayısıyla hem insanların ekonomik açıdan olan bağımlılığının ortadan kalktığını görmek hem de çevreye karşı yıllardır süren bilinçsizliğimizi durdurmak mümkün olabilir.
Bir bilgisayar firmasının yurt genelinde?yaptığı araştırmaya göre ülkemizde evde bulunan bilgisayar 50 milyon adet ve kullanmadığı halde insanlar bundan vazgeçmiyor. Ayrıca her hanede ortalama 2 adet bilgisayar bulunmakta, hatta bazı illerde hane halkı sayısını ikiye katlamış durumda. Kısacası ülkemiz bu konuda bir cennet.
Mobil internet üzerinden ücretsiz mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp 250 milyon kullanıcıyla günde 18 milyar civarında mesaj gönderimi sağlayarak, 200 milyon civarında aktif kullanıcısı bulunan Twitter'ı geçmiş durumda. Bu arada 6 milyon kullanıcısının kişisel bilgilerini çaldıran Facebook hesaplarına ulaştığı kullanıcılarından e-posta ile özür diledi. 1 milyardan fazla kullanıcısı olan Facebook bu sayıyla zirvede. Sizin hâlâ bir hesabınız yok mu yoksa?..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.